Odrasli

TRI ŽIVOTINJE MOGU DA OTKRIJU BOLEST KOD LJUDI, A JEDNE SE SVI GADE! Nisu psi jedini, imaju zanimljive "prijatelje"

Životinje su sa svojim superiornim čulom mirisa pravi prirodni detektori.

16.07.2024 14:03

TRI ŽIVOTINJE MOGU DA OTKRIJU BOLEST KOD LJUDI, A JEDNE SE SVI GADE! Nisu psi jedini, imaju zanimljive "prijatelje"
Shutterstock

Međutim, lista životinja koje sa velikom preciznošću mogu da otkriju bolesti kod ljudi je prilično neočekivna. Na prvom mestu su, sasvim očekivano psi, a društvo im prave pacovi i pčele. Pre nego što se uhvatite za glavu, imajte u vidu da ova trojka može da okrije niz bolesti, od Parkinsonove do malarije i tuberkoloze.

Psi - 10.000 puta jače čulo mirisa od našeg

Odavno je poznato koliko psi imaju dobro čulo mirisa, koje je 10.000 jače od ljudskog, a brojna istraživanja su pokazala da psi mogu da otkriju Parkinsonovu bolest, malariju, rak bešike...Takođe, kučići koji su prošli specijalni trening mogu da otkriju epileptične napade i nizak nivo šećera kod dijabetičara.  

Da stvari budu još zanimljivije, psi imaju retku mogućnost da nozdrve koriste nezavisno jednu od druge, pa mogu u isto vreme da istražuju dva mirisa.

Pacovi - tragači za nagaznim minama

Afrički veliki pacov se već godinama u Mozambiku obučavaju za otkrivanje nagaznih mina. Međutim, oni su još korisniji u medicini. Ovaj pacov za samo 20 minuta može da "testira" uzorke pljuvačke 100 pacijenata, i sa preciznošću od čak 81 odsto može da otkrije prisustvo tuberkoloze.

Chris DELMAS / AFP / Profimedia

Pčele su super detektori bolesti

A sve to rade da bi dobili svoje omiljene poslastice, avokado i banane.

Pčele - nepogrešivi detektori bolesti

Poput pasa i pacova, i pčele mogu da detektuju hemijske promene. Dokazano je da su pčele uspešno detektovale rak pluća, tuberkolozu i kovid 19.

 Naučnici su čak uspeli da istreniraju pčele i to tako što su kao nagradu za uspešno otkrivanje bolesti dobijale nagradu u vidu šećera. Što je trening duže trajao, pčele su bile sve preciznije u otkrivanju specifičnih mirisa, piše Theconversation.com.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)