Tetka Saveta

HLEB ĆE OSTATI SVEŽ SAMO NA OVOM MESTU ČAK DO 3 MESECA! Dobro obratite pažnju gde ga držite, jedno je ključno

Istraživanje jasno pokazuje šta da radite.

26.07.2024 11:45

HLEB ĆE OSTATI SVEŽ SAMO NA OVOM MESTU ČAK DO 3 MESECA! Dobro obratite pažnju gde ga držite, jedno je ključno
Shutterstock

Čuvanje hleba može biti prava zagonetka za mnoge, ali istraživanja sa Univerziteta "Linkoln" u Nebraski otkrivaju da sobna temperatura može biti neprijatelj broj jedan. Mikroorganizmi koji uzrokuju kvarenje hrane najbrže se razvijaju na toplim mestima, što može dovesti do gnjecavosti i buđenja hleba za samo nedelju dana.
 

Uticaj svetlosti i vazduha na hleb
 

Nije samo temperatura ključni faktor u čuvanju hleba. Istraživanja su pokazala da izlaganje hleba svetlosti i vazduhu može ubrzati njegovo propadanje. Spore iz vazduha mogu se naseliti na hlebu i početi da rastu neprimećeno, što može predstavljati potencijalnu opasnost po zdravlje.


Prema preporukama naučnika, čuvanje hleba u zamrzivaču ili frižideru može biti ključno za očuvanje svežine i ukusa. Studija iz "Evropskog časopisa za kliničku ishranu" potvrđuje da zamrzavanje smanjuje šanse za razvoj plesni, produžavajući tako vek trajanja hleba. Ukoliko se pravilno čuva, vekna hleba može ostati jestiva čak i do tri meseca.

shutterstock.com

Gde treba čuvati hleb

Kada je reč o odmrzavanju, važno je pridržavati se određenih koraka kako biste zadržali svežinu i ukus hleba. Uvijanje hleba u foliju pre zamrzavanja može biti ključno, a nakon toga je preporučljivo odmrzavanje u mikrotalasnoj ili rerni kako bi hleb zadržao svoju svežinu i ukus. Ukoliko želite da uživate u svežem hlebu duže vreme, čuvanje u zamrzivaču može biti ključno rešenje. Pravilno čuvanje i odmrzavanje mogu produžiti vek trajanja hleba, omogućavajući vam da uvek imate ukusnu i svežu veknu pri ruci.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)