Tetka Saveta

PRESKUPO OTPUŠAVANJE SUDOPERE: Izbegnite 6 katastrofalnih grešaka i uštedite 12.000 dinara

Mnogi prave ove propuste, a da toga nisu ni svesni.

01.06.2024 11:40

PRESKUPO OTPUŠAVANJE SUDOPERE: Izbegnite 6 katastrofalnih grešaka i uštedite 12.000 dinara
Foto: Shuterstock

Zapušena sudopera u kuhinji je veliki problem, ali i trošak. Danas je teško pronaći majstora, a ako i uspete da ga pronađete spremite pare. Prema cenovniku ovih usloga dostupnih na internetu, u zavisnosti od vrste začepljenja sudopre za otčepljenje će vam biti potrebno od 6.000 do 12.000 dinara.

Najčešće greške

Kako upozoravaju majstori, mnoge domaćice prave 5 katastrofalnih grešaka zbog čega im se sudopera zapuši. To se pre svega odnosi na sipanje tečnosti ili čak određenih namirnica u odvod, a ove greške svi često pravimo, a da toga nismo ni svesni.  

Kako piše sajt Sajt „The Spruce“ nikako ne bacajte ostatake hrane u sudoperu, kao što su ljuske od jaja, kore od oljuštenog povrća, sitno iseckan luk i slično. Takođe, izbegavajte ovih 6 najčešćih grešaka.

1. Ulje

Masnoća je jedan od najvećih neprijatelja koji će uticati na sužavanje cevi odvoda sudopere i vremenom dovesti do zapušenja. Svako ulja, mast, čak i prelivi za salatu sa uljem nikako ne treba sipati u sudoperu. Iskoristite stare flaše ili ambalažu od mleka u koju sipajte iskorišćeno ulje, a potom ga bacite u đubre.

Pixabay.com

Talog od kafe nikako ne sipajte u dudoperu

2. Talog od kafe

Talog od kafe je još jedan od velikih razloga zbog čega se odvod sudopre često zapuši. Ukoliko koristite aparate za pripremu kafe, talog bacite u smeće. Ako pak kuvate tursku kafu, talog nikako ne sipajte u sudoperu već opet u iskorišćenu ambalažu koju ćete baciti u smeće. Talog od kafe se nakuplja u cevima i vrlo brzo dovodi do njihovog začepljenja.

3. Ostaci hrane 

Sitne mrvice i ostaci hrane koji ostaju na tanjirima posle ručka možda se ne čine kao mnogo važne kad perete sudove, ali vremenom se nakupljaju u cevima odvoda i mogu dadovedu do začepljenja. Budite oprezni i kad perete pirinač da vam neko zrnce ne pobegne u odvod. Pirinač ima tendeciju da se "nadima" u dodiru s vodom što sužava cevi i dovodi do začepljenja. 

Shutterstock

Izbegavajte ceđenje viška vode od testenine u sudoperi nije dobra ideja

4. Testenina i pirinač

Da li i vi cedite višak vode nakon kuvanja testenine ili pirinča u sudoper? Verovatno. Sad se sigurno pitate kakve veze to ima, ipak je to voda. Stručnjaci ističu da prilikom ceđenja, koliko god ste opreznio neko zrno pirinča ili komad testenine završu u odvodu što na duže staze može da dovede do začepljenja. ne zaboravite da u vodu u kojoj se kuva testenina najčešće dodajemo malo ulja što će dodatno pogoršati situaciju.

5. Lekovi

Neiskorišćeni sirupi za decu ili kašalj većina ljudi sipa u sudoperu. Pre svega, ovo može izazvati mnogo štete jer lekovi koji završe u kanalizaciji mogu kroz zemlkju da dođu do podzemnih voda i vodovoda. Zbog toga nije preporučljivo da se lekovi bacaju u sudoperu ili WC šolju.

shutterstock.com

Pre pranja jabuke obavezno skinite nalepnice i bacite ih u đubre

6. Nalepnice za voće

Prilikom pranja voća ispod mlaza vode u sudoperi nalepnice najčešće završe upravo u - sudoperi. Iako izgledaju sitno mogu da se skupljaju u cevima i vremenom dovode do začepljenja. Zato pre pranja jabuke obavezno skinite nalepnicu, bacite je u kantu za đubre, pa tek onda operite voće. Izbegavanjem ovih grešaka uštedećete dosta novca, ali i živaca.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)