Tetka Saveta

TRIKOVI ZA ČIŠĆENJE ODVODA BEZ NAPORA I TROŠKOVA: Zbogom začepljenjima uz ovih 5 proverenih saveta! (FOTO)

Ključala voda je jedan od načina, ali i preventiva za čišćenje cevi i pre nego što se isprljaju.

22.04.2024 11:40

TRIKOVI ZA ČIŠĆENJE ODVODA BEZ NAPORA I TROŠKOVA: Zbogom začepljenjima uz ovih 5 proverenih saveta! (FOTO)
Shutterstock

Začepljeni odvodi su veliki problem u svakom domaćinstvu. Bez obzira da li je u pitanju kuhinjska sudopera, lavabo ili odvod kade u kupatilu. Majstore je teško naći, a i ako imate sreće da dobijete nekoga budite spremni da dobro platite njegove usluge.

Međutim, kako savetuju stručnjaci postoje efikasni i provereni načini da se odvod otčepi bez napora. Što je neće vas koštati ništa. Evo 5 odličnih trikova koji će vam pomoći da lako očistite odvode.

shutterstock.com

Nije lako kad se začepi odvod, to pravi brojne probleme

1. Žica od vešalice

Jedan od najefikasnijih i iznenađujućih načina za čišćenje odvoda je korišćenje žice od vešalice. Uzmite jednu žičanu vešalicu, ispravite je, a na kraju napravite malu kukucu. S ovom žicom i kukicom možete izvaditi prljavštinu koja je začepila odvode. Ovaj metod je iznenađujuće efikasan i može vam pomoći da uklonite značajnu količinu otpada. Nakon što ste očistili odvod, obavezno operite žicu od vešalice i sačuvajte je za neku narednu upotrebu. U otčepljenu sudoperu ili lavabo obavezno sipajte vrelu vodu kako biste dodatno očistili odvod od eventualne zaostale masnoće. 

2. Ključala voda

Ključala voda može biti jednostavan, ali izuzetno efikasan način da očistite začepljeni odvod, posebno ako je blokada uzrokovana nakupljenom masnoćom. Ovo se pre svega odnosi na zapušene sudopere u kuhinji gde se masnoća najčešće i skuplja. Jednostavno sipajte veću količinu ključale vode niz odvod i ponoviti ovaj proces nekoliko puta. Ključalu vodu možete da koristite i kao preventivu za čišćenje odvoda od masnoće. 

3. Mokro-suvi usisivač

Ako imate mokro-suv usisivač, možete ga koristiti da sprečite da se prljava voda nakuplja u sudoperi, kadi ili lavabou. Napravite jednu vrstu prstena sa improvizovanom gumom, podesite usisivač na mokro i uključite ga na najjače. Na ovaj način možete ukloniti razlog začepljenja. Uspeh ove metode zavisi od prirode i ozbiljnosti začepljenja, ali vredi pokušati ako imate potrebnu opremu.

Pixabay.com

Soda bikarbona u kombinaciji sa soli i sirćetom je odličan način da se otpuše začepljeni odvodi

4. So, soda bikarbona i sirće

Miks soli, sode bikarbone i sirćeta može izazvati hemijsku reakciju koja može pomoći u čišćenju začepljenog odvoda. Sipanjem ove mešavine niz odvod i ostavljanjem da odstoji 10 do 20 minuta pre ispiranja vrućom vodom, možete potencijalno rešiti problem.

5. Soda bikarbona i sirće

Još jedna sjajna mešavina koja stvara hemijsku reakciju koja može pomoći u čišćenju odvoda je kombinacija sode bikarbone i sirćeta. Nakon što sipate sodu bikarbonu niz odvod, sledi je sirće da pokrene reakciju.

Nemojte da se iznenadite ako krene da peni iz odvoda, to je normalna pojava kao posledica reakcije između sode bikarbone i sirćeta. Neki predlažu da mešavinu ostavite u odvodu sat vremena ili čak preko noći pre ispiranja toplom vodom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)