Tetka Saveta

ČITAVOG ŽIVOTA SMO POGREŠNO ČISTILI ZAPUŠENE ODVODE! Više vam neće biti potreban vodoinstalater!

Ako često mučite muku sa zapušenim slivnikom na sudoperi i čestom blokadom u cevi, evo načina kako da problem rešite bez ičije pomoći.

16.09.2022 13:08

ČITAVOG ŽIVOTA SMO POGREŠNO ČISTILI ZAPUŠENE ODVODE! Više vam neće biti potreban vodoinstalater!
shutterstock.com

Neprijatan miris dopire iz vaše kuhinje i već vas iritira, a za majstora znate da morate da izdvojite novac. Svaki drugi vodoinstalater reći će vam da tu "ima posla", što znači da će to i više nego dobro naplatiti. Uglavnom se iz tog razloga mnogi od nas upuste u avanturu i sami krenu da istražuju kako da reše problem i rastave odvodnu cev i slivnik. Iako nekima uspe, većini ne, pa su opet primorani da se obrate majstoru.

Međutim, stručnjaci iz jedne kompanije za čišćenje otkrili su nekoliko metoda koje pomažu u rešavanju problematičnog odvoda, ali i u zadržavanju kog dinara u novčaniku.

Soda bikarbona i belo sirće

Ovi sastojci su verovatno većini poznati i možda svakodnevni saveznici u čišćenju kuće, ali kad ne bi bili sastojci koji se koriste u ishrani verovatno bi im uloga bila za higijenu. Za proces čišćenja odvodne cevi stručnjaci preporučuju da se pomeša po trećina šolje sode bikarbone i sirćeta.

Kada se to uradi trebalo bi da reakcija započne odmah, odnosno da se iz odvoda čuje "šištanje". Preporučuje se da se sudopera ne koristi sat vremena, a možda bolje i celu noć. Nakon toga ju je potrebno isprati. Mešavina će, tvrde stručnjaci, ubiti sve bakterije i viruse, tako da drugo dezinfekciono sredstvo nije potrebno.

So i soda bikarbona

Ista razmera kao i kod prethodnog procesa učiniće čuda za deblokadu odvoda. Dovoljno je samo pola šolje soli i pola šolje sode bikrbone sipati u otvor i ostaviti da deluje od 10 do 20 minuta. Odmah nakon toga u slivnik nalijte kipuću vodu. Hemijska reakcija će odčepiti i najgadniju blokadu koja vam predstavlja problem u kuhinji. Ako ne uspe iz prve, poželjno je ponoviti proces nekoliko puta.

Očistite cev

U pitanju je malo "neprijatna" procedura imajući u vidu šta sve može da se nalazi u slivniku, ali je ujedno i najjednostavnija. Dovoljno je postaviti kantu ispod odvoda i ona će sakupiti svu prljavu vodu i otpatke iz procesa. Pomoću ključa olabavite matice na oba kraja cevi i ispraznite sadržaj iz nje u kantu. Isperite cev, a za one nepristupačnije delove koristite staru četkicu za zube kojom ćete otkloniti ostatak prljavštine. Isperite cev vodom i vratite sve u prvobitno stanje. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)