Tetka Saveta

UZ OVAJ TAJNI SASTOJAK PODOVI ĆE VAM BLISTATI KAO NOVI: Naše bake su koristile ovaj trik za kuću čistu kao apoteka!

Za pripremu ove smese trebaće vam manje od 100 dinara.

30.12.2023 10:40

UZ OVAJ TAJNI SASTOJAK PODOVI ĆE VAM BLISTATI KAO NOVI: Naše bake su koristile ovaj trik za kuću čistu kao apoteka!
shutterstock.com

Kad sređujete dom čisti podovi su priroritet ako želite da vam sve blista kao apoteka. Većina domaćica kupuje i koristi skupe hemijske preparate koji često ne donose želejeni efekat. Naše bake same su pravile vrlo lako sredstvo za brisanje podova nakon čega su bukvalno blistali. Potrebni su vam sastojci koje već imate u kući, a sve će vas koštati manje od 100 dinara.

Shutterstock

Održavanje podova je nikad lakše

Kako napraviti smesu?

Da biste napravili ovu sjajnu smesu za brisanje podova biće vam potrebno malo vode, sirćeta, nekoliko kapi deterdženta za sudove i omiljeno eterično ulje. Priprema je vrlo jednostavana. U boci s raspršivačem pomešajte šolju vode s 3/4 šolje sirćeta, pa dodajte dve kapi deterdženta za pranje sudova, pola šolje alkohola i pet do 10 kapi omiljenog eteričnog ulja. Ovo domaće sredstvo za čišćenje na drveni pod nanosi se mekanom krpom.

Naravno, neophodno je pre toga da usisate podove i pokupite ostatke i prašinu. Na ovaj način ukolonićete sve mrlje sa parketa koji će blistati kao da je nov. Na ovaj način možete održavati i površine koje imaju laminat umesto parketa. 

Za čišćenje parketa možete upotrebiti i crni čaj. U litar ključale vode stavite četiri kesice čaja pa ih ostavite unutra neko vreme, duže nego kod pripreme čaja za piće. Potom tečnost sasvim ohladite i s njom prebrišite podove.

Kad su u pitanju oštećenja i ogrebotine njih ćete najlakše sanirati uz dve kapi ulja i malo sirćeta. Pomešajte ulje i sirće u razmeri 2:1, smesu nanesite na oštećenja i nežno utrljajte u drvo.

Ako imate kućne ljubimce znate koliko se teško uklanjaju mrlje od njihovog urina. Najjednostavniji način je da fleku pospete sodom bikarbonom i ostavite preko noći. Na kraju pod operite vodom i blagim deterdžentom. Ako vam se dogodi da na svom parketu pronađete žvaku koju nikako ne možete potpuno da uklonite istrljajte je sa kockicom leda koji će zamrznuti lepoljivu masu pa ćete žvaku skinuti očas posla.

Vodite računa samo da se podovi dobro osuše kako ne bi ostali tragovi ili došlo do neke nezgode.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)