Tetka Saveta

DA LI I VI OGULITE BANANE PRE JELA: Stručnjaci tvrde da je to velika greška, evo kako se pravilno konzumira ovo voće

Većina ljudi ceo život na pogrešan način koristi ovaj sladak plod.

08.11.2023 12:00

DA LI I VI OGULITE BANANE PRE JELA: Stručnjaci tvrde da je to velika greška, evo kako se pravilno konzumira ovo voće
Shutterstcok

Banane su jedno od najomiljenijih vrsta voža širom sveta. Naučno je dokazano da su izuzetno zdrave jer su bogate važnim hranljivim sastojcima koji pomažu varenju, čuvaju srce a mogu biti korisne i tokom dijete.
Banane konzumiraju sveže, ali i kao dodatak za brojne zdrave napitke, smutije ili kao sastojak za kolače.

Na pitanje kako jedu banane većina ljudi će reći da jednostavno ogule koru i konzumiraju mekani, unutrašnji deo ploda. Međutim, stručnjaci ističu da je to velika greška i da svi mi zapravo ceo život na pogrešan način jedemo ovo voće. 

Pixabay.com

Nikad ne znate na koji način su transportovane banane pre nego što su stigle u prodavnicu

Operi, oguli pa baci koru

Kako je objasnila Tamika Sims jedan od direktora prehrambenih tehnologija u Međunarodnom savetu za informacije o hrani, svako voće bez obzira koje je u pitanju potrebno je oprati pre nego što ga konzumirano. To se odnosi i na banane koje imaju debelu koru, pa većina ljudi misli da je na taj način plod zaštićen i bezbedan za upotrebu.

- Voće koje ima debelu koru treba oprati čistom tekućom vodom, čak i ako nameravate da je bacite. Ovo se odnosi i na banane. Iako prljavština može biti vidljiva na koži, dugotrajni pesticidi ili mikrobi kao što su salmonela nisu nužno vidljivi a mogu izazvati ozbiljne zdrasvtvene probeleme. Ako želite bezbedno da rukujete hranu obavezno operite sve proizvode, čak i one čiju koru bacata - objasnila je Sims za Yahoo news.

Ona je naglasila da se to odnosi i na povrće kao što je šargarepa, peršun, krompir čija kora se guli i baca.
- Svaki plod bez obzira da li je u pitanju voće ili povrće treba da dobro operete pre jela. Nikad ne znate koliko bakterija ima na ljuski, koliko ostatataka pesticida. Obavezno perite čak i organske proizvode kojima gulite ljusku - dodala je ona.

Pixabay.com

Kora od banane može da sadrži bakterije, prljavštinu i ostatke pesticida koji se prenose na unutrašnjost ploda prilikom ljuštenja

 

Nije savršeno, ali...

Kako je naglasio još jedan stručnjak za bezbednost hrane Trevor Krejg i voće sa debelom korom kao što su banane ili avokado podjednako su osteljive na bakterije kao i voće sa tanjom korom.

- Debela kora kod banana otežava bakterijama i prljavštini ulazak u samu voćku, ali kad gulite koru možete kontaminirati unutrašnjost prenosom bakterija sa kore na meso ploda. Pranje voća možda nije savršeno, ali smanjuje rizik od prenosa bakterija. Takođe, na ovaj način ćete ukloniti pesak, prljavštinu, štetočine, pesticide i voštani sloj - pojasnio je on. 

Kuvari recimo, svaki komad voćai povrća obavezno peru pre upotrebe čak i ono kome se skida i baca kora. Kako su objansili, nikad ne znate gde i na koji način su ovi proizvodi bili transportovani, skladišteni i čuvani.

Po njihovom savetu obavezno perite ruke nakon čišćenja voća i povrća da ne bi došlo do unakrsne kontaminacije proizvoda. Higijena je ključni uslov za bezbedno rukovanje hranom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)