Tetka Saveta

KAKO SE REŠITI VLAGE U KUĆI: Ovih 7 saveta primenite pre dolaska hladnih dana (FOTO)

Važno održavati optimalne nivoe vlage u kući kako bi se negativni efekti na zdravlje sveli na minimum.

11.10.2023 12:01

KAKO SE REŠITI VLAGE U KUĆI: Ovih 7 saveta primenite pre dolaska hladnih dana (FOTO)
shutterstock.com

Vlaga u kući može biti veliki problem, posebno tokom hladnih meseci. Ona takođe može biti štetna za zdravlje i komfor.

Previše vlage u vazduhu može ometati prirodne mehanizme hlađenja vašeg tela i ostaviti vas dehidriranim.

Hronična iritacija kože i grla kao i povećana podložnost infekcijama mogu biti posledica boravka u vlažnim prostorijama. Takođe, vlaga može negativno uticati na kvalitet sna ako je previše niska ili previše visoka.

Osim toga, visoka vlažnost može učiniti da se u vašem domu osećate kao da nemate vazduha . Takođe može izazvati kondenzaciju, što je kada se vodena para u vazduhu pretvara u tečnost. Kapljice mogu da se formiraju na zidovima, podovima i drugim površinama. Kondenzacija može pokrenuti rast štetnih bakterija, grinje i plesni. Ovi alergeni mogu izazvati probleme sa disanjem i pokrenuti alergijske i astmatske napade.

shutterstock.com

Vlaga u kući može loše uticati na zdravlje

Niska vlažnost može izazvati suvu kožu. Takođe može smetati unutrašnjosti nosa i grla. Može učiniti da osećamo svrab i iritaciju očiju. Stoga je važno održavati optimalne nivoe vlage u kući kako bi se negativni efekti vlage na zdravlje sveli na minimum.

Ovo su sedam načina uz pomoću kojih se možemo rešiti neprijatne i štetne vlage u našim domovima:

shutterstock.com

Kako se rešiti vlage i buđi

 

1. Ventilacija: Redovno provetravanje prostorija može pomoći u smanjenju vlage. Otvorite prozore svakodnevno da biste omogućili cirkulaciju vazduha.

2. Odvlagači: Ovi uređaji mogu biti veoma efikasni u smanjenju vlage u kući. Oni rade tako što izvlače vlagu iz vazduha i pretvaraju je u vodu koja se može lako odliti.

3. Izolacija: Dobra izolacija može pomoći u sprečavanju kondenzacije, koja često dovodi do problema sa vlagom. Proverite da li su vaši zidovi, podovi i tavan dobro izolovani.

4. Grejanje: Niska temperatura može dovesti do kondenzacije, pa je važno da održavate toplu temperaturu u kući.

shutterstock.com

Popravite bilo kakva curenja u domu kako biste sprečili vlagu

5. Biljke koje upijaju vlagu: Neke biljke, poput bršljana i spatifiluma, prirodno upijaju vlagu i mogu pomoći u smanjenju vlage u kući.

6. Popravka curenja: Ako imate bilo kakva curenja u kući, poput curenja krova ili cevi, važno je da ih popravite što je pre moguće kako biste sprečili dalje nakupljanje vlage.

7. Korišćenje sredstava za apsorpciju vlage: Postoje različita sredstva koja možete staviti u ormare ili druge male prostore koji mogu pomoći u apsorpciji viška vlage.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)