Tetka Saveta

KOLIKO ČESTO TREBA PRATI ĆEBAD? Verovatno je mnogo učestalije nego što ste pretpostavljali

Pranje jedne od omiljenih vrsta prekrivača zavisi od njegove namene, od toga ko ga koristi, ali i od materijala od kog je napravljen.

10.01.2023 20:01

KOLIKO ČESTO TREBA PRATI ĆEBAD? Verovatno je mnogo učestalije nego što ste pretpostavljali
Shutterstock

Ćebe je dosta zahtevnije od posteljine kada je u pitanju održavanje njegove higijene i zbog svog glomaznog sastava mnogim domaćicama nije tako omiljen posao njegovo pranje. Budući da svi volimo da se njime ogrnemo dok gledamo neki film i budemo ušuškani u toplini doma, stručnjaci za čišćenje, Dženifer Roland i Lori Vilijamson, upozorile se kada je veoma važno osvežiti ćebad.

Pored osnovnih smernica da postoje različite vrste ćebadi i da od toga zavisi i njihovo pranje, Rolandova otkriva da i drugi razlozi utiču na učestalost njihovog pranja, poput toga da li posedujete ljubimca, koliko se znojite, kao i da li ga koriste stariji članovi porodice ili oni koji pate od neke alergije. Ti faktori svakako povećavaju učestalost pranja ćebadi. 

Ćebad koja se nalaze između čaršava i ne dolaze u dodir s telom trebalo bi prati jednom mesečno, dok jorgane i čaršave treba prati svake druge nedelje. I ćebad koju često koristimo za ušuškavanja trebalo bi prati jednom mesečno ili svakog drugog meseca. Ipak, Vilijamsonova napominje da ukoliko je neki član porodice bio bolestan, svakako je poželjno oprati ćebe odmah nakon njegovog oporavka. Takođe ukoliko grickamo nešto dok smo pokriveni ćebetom, nije naodmet da to bude i češće jer prekrivači sakupljaju sve što na njih padne. 

Shutterstock

Često korišćenje ćebeta, naročito dok je ljubimac pored vas, zahteva i redovnije pranje

Ukoliko u kući imamo ukrasna ćebad koja su namenjena za dekoraciju, nije neophodno često ih prati, pa to može biti i jednom do dva puta godišnje. 

Način pranja ćebadi je takođe od izuzetnog značaja jer su ona od različitog materijala. Neka su od pamuka, druga od vune i zbog toga treba posebno obratiti pažnju na etikete i uputstva za tretiranje. Dok se ćebad koja su napravljena od materijala poput pamuka mogu ubaciti u redovni ciklus pranja, tkanine od flisa ili vune zahtevaju delikatno pranje. Najosetljiviji materijali, poput kašmira, zahtevaće ručno pranje ili da se tretiraju nekim nežnim deterdžentom i to bez drugih tkanina.

Što se sušenja tiče, stručnjaci napominju da se preporučuje sušenje na vazduhu kad god je to moguće da bi što duže tajala, ali je sasvim prihvatljivo da ih sušite i na niskoj temperaturi ako vam nedostaje vremena. Veća ćebad ćete u tom slučaju verovatno poželeti da sušite odvojeno kako biste ih držali u električnoj sušari, napominju stručnjaci, dok manje komade sa sličnim tkaninama možete i zajedno.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)