Tetka Saveta

NAJLEPŠE BOŽIĆNE ČESTITKE: Na poseban način poželite svojim najmilijima srećan najradosniji hrišćanski praznik!

Srećna Republika vam predlaže poruke kojima ćete na Božić sigurno izmamiti osmeh na lice svojim najdražima.

07.01.2023 10:01

NAJLEPŠE BOŽIĆNE ČESTITKE: Na poseban način poželite svojim najmilijima srećan najradosniji hrišćanski praznik!
shutterstock.com

Božić je hrišćanski praznik i njime se proslavlja rođenje Isusa Hrista, a prema julijanskom kalendaru obeležava se 7. januara. Kod pravoslavnih vernika proslavi Božića predhode Tucindan i Badnji dan. Na Tucindan se priprema pečenica, a Badnji dan je dobio ime po badnjaku, hrastovom ili cerovom drvetu koje domaćin seče dan pred Božić.

pexels.com

Božić je najradosniji hrišćanski praznik i mnogi ga provode u krugu porodice

Na dan Božića ide se na bogosluženje. Pravoslavni vernici odlaze na jutrenje i Liturgiju i pričešćuju se. Potom dolaze kući gde je spremna bogata trpeza. Božić se praznuje u domu sa položajnikom, to jest prvim gostom tog dana koji je najčešće muško kršteno dete. Položajnik bi trebalo da je zdrav i veseo kako bi domu doneo sreću. Često je to "naručen gost" o kom se domovi ili familija dogovore, pa on bude kao slučajan. Položajnik baca kukuruz po kući sa željama za dobro zdravlje i napredak.

Uobičajeni božićni pozdrav je: Hristos se rodi ili Mir božji, Hristos se rodi. Na takav pozdrav odgovara se sa Vaistinu se rodi.

Osim uobičajenog pozdrava, svojim najdražima Božić možete čestitati i prigodnim porukama kojima ćete im sigurno izmamiti osmeh na lice. 

Srećna Republika vam donosi predloge za najlepše čestike:

  • Dragi roditelji, neka vam je ovaj sveti dan srećom obasjan. Neka vam današnji dan i rođenje Isusa Hrista bude blagosloven i da vam večno osmeh na licu blista. Mir Božiji, Hristos se rodi. 
  • Zdravlje u životu, ljubav u srcu, osmeh na licu, a u čistoj duši mir i toplina, to je najveća želja vašeg sina. Hristos se rodi. 
  • Dragi moji roditelji, budite mi uvek srećni, uvek nasmejani, zdravi i dugovečni. Nek vas ljubav i sreća kroz život vodi mir Božiji, Hristos se rodi. 
  • Došlo je vreme da se pomolimo za osobe koje volimo, pružimo im ljubav svoju i poželimo dugovečan život u spokoju. Ovom prilikom vam šaljem ljubav i sreću, i samo najlepše želje za vas poželeću. Srećan Božić!
  • Dok se neko za tebe moli, ti sreću poželi, praštaj i voli. Srećan praznik. 
  • Dragi moji, Božić stiže, blagom Bogu da budemo bliže, da nas ljubav i sloga kroz život vodi, mir Božiji, Hristos se rodi.
  • BONUS VIDEO:

    Komentari (0)