Tetka Saveta

OVU BILJKU OBAVEZNO MORATE IMATI TOKOM PRAZNIKA: Postoji velika tajna nege prelepog cveta

Božićna zvezda je najosetljivija u periodu kad ima crvene listove, pa treba obratiti pažnju na njenu negu.

22.12.2022 15:30

OVU BILJKU OBAVEZNO MORATE IMATI TOKOM PRAZNIKA: Postoji velika tajna nege prelepog cveta
Shutterstock

Božićna zvezda je cvet koji je postao omiljeni deo novogodišnje dekoracije i kod nas. Ta prelepa sobna biljka ima maleni žuti cvetić, ali lepotu mu daje gornje crveno lišće po imenu brakteja. Ono ga okružuje, dok donji listovi ostaju zeleni.

Brakteje su obojeni listovi koji se u jesen pojavljuju na vrhovima stabljika, a osim crvene, mogu biti i bele ili ružičaste boje. Mnogi ljubitelji cveća se žale da imaju problem da sačuvaju tu biljku koja često uvene mesec, dva posle Nove godine. 

Srećna republika vam donosi trikove kako da što duže sačuvate vašu Božićnu zvezdu koja može da ulepšava vaš dom dugo vremena nakon što praznici prođu.

Pixabay.com

Božićna zvezda je omiljena dekoracija tokom novogodišnjih praznika

Osetljiva na promaju

Božićna zvezda pripada porodici mlečika i vodi poreklo iz Meksika. Kako priodno raste u tropskim šumama, treba obratiti pažnju na njenu negu i pružiti joj najsličnije uslove. 

To cveće ne voli nagle promene temperature, pa o tome morate voditi računa kad je kupite. Umesto da je iz hladnih kola unesete odmah u toplu sobu ostavite je dva, tri sata u hodniku, gde je temperatura niža, kako bi se lakše adaptirala na nove uslove. Za razliku od ostalog sobnog cveća koje tokom zime "spava", pa mu nije potrebno preterano zalivanje, Božićna zvezda zahteva redovno zalivanje, ali vodite računa da ne pokvasite lišće koje će zato ubrzo početi da vene. Osetljiva je na hladnu vodu, pa je uvek zalivajte ustajalom vodom sobne temperature.

Voli vlagu, pa obavezno pored saksije stavite manju posudu sa vodom kako biste joj obezbedili adekvatnu mikro klimu. Prilikom zalivanja vodite računa da se voda ne zadržava u tanjiriću jer će to dovesti do truljenja korena. Ako ste preterali sa zalivanjem, pustite biljku pet do deset minuta da upije tečnost koliko joj treba, a potom ispraznite podmetač.

Pixabay.com

Može imati crveno, belo ili ružičasto lišće

Razlikuje dan i noć

Božićnu zvezdu držite što dalje od radijatora i drugih izvora toplote koji će je oštetiti i dovesti do toga da brzo uvene. Ne voli ni promaju, pa je nemojte stavljati blizu vrata koja se stalno otvaraju i zatvaraju. Umesto toga, najbolje bi bilo da joj odaberete mesto u ćošku gde će biti zaštićena od direktne toplote radijatora i promaje, ali i direktne sunčeve svetlosti. 

Kad jednom stavite saksiju sa Božićnom zvezdom na određeno mesto, bilo bi dobro da je odatle ne pomerate jer ne voli promene. Ta biljka, verovali ili ne, razlikuje dan od noći, pa je najbolje uveče je pokriti papirom kako bi na miru provela noć bez prejake svetlosti sijalice.

Božićna zvezda je najosetljivije u periodu kad ima crvene listove. Na proleće, ukoliko vam poživi dotad, potrebno je biljku orezati na visinu od 15 centimetara, zaštiti je papirom preko listova i ostaviti u podrumu preko leta.

Prilikom orezivanja ovabezno nosite rukavice i vodite računa da vam se dok to radite ne motaju okolo kućni ljubimci zato što je sok koji biljka pušta tokom orezivanja otrovno. Na jesen je ponovo unesite u stan i ona će vrlo brzo pustiti nove listove koji će poprimiti crvenu boju. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)