Miris tek ispečenog patišpanja svima izmami osmeh na lice i aktivira apetit. A kada se njemu doda ukusni džem od sočnih i slatkih jagoda, dobija se poslastica kojoj je nemoguće odoleti. Portal Srećna Republika vam donosi recept za voćni oblak kolač, koji sa sobom nosi prizvuk nostalgije i ukus detinjstva.
Sastojci:
- 3 jajeta
- 100 g kristal šećera
- 8 g vanilin šećera
- 120 ml suncokretovog ulja
- 120 ml mleka
- 150 g mekog brašna T-400
- 12 g praška za pecivo
- 50 ml limunovog soka
- džem od jagoda
- šećer u prahu
- maslac
Priprema:
U dublju posudu sipajte jaja, kristal šećer i vanilin šećer, pa sastojke mutite mikserom dok smesa ne posvetli i ne postane pastelne žute boje. U nju zatim dodajte ulje i mleko, pa je opet izmutite mikserom, da bi se svi sastojci sjedinili. Nakon toga, dodajte brašno, prašak za pecivo i limunov sok, pa sve zajedno umitite i sjedinite.
Pleh dimenzija 20x20 centimetara podmažite maslacem i pospite brašno, pa u pleh prespite smesu za koru vašeg kolača. Kolač pecite 25 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa. Ukoliko vaša rerna ima ventilator, bilo bi poželjno da i on bude uključen tokom pečenja.
Kada se patišpanj ispeče, iz pleha ca prebacite na stalak ili tacnu i to tako da vrh kolača bude na dnu, kako biste premazivali ravniji deo. Gornju površinu kolača bogato nafilujte džemom od jagoda, pa preko njega pospite šećer u prahu. Kolač secite na četvrtaste parčiće i služite uz čaj ili limunadu.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)