Slatkiši

Recept za VOĆNI OBLAK KOLAČ: Mirisan i MEKAN KAO DUŠA!

Ukoliko ste se uželeli starinskih i jednostavnih kolača koje su pravile naše bake, ovaj slatkiš će vas oduševiti!

05.07.2022 08:00

Recept za VOĆNI OBLAK KOLAČ: Mirisan i MEKAN KAO DUŠA!
youtube/printscreen-Fatto in Casa da Alba

Miris tek ispečenog patišpanja svima izmami osmeh na lice i aktivira apetit. A kada se njemu doda ukusni džem od sočnih i slatkih jagoda, dobija se poslastica kojoj je nemoguće odoleti. Portal Srećna Republika vam donosi recept za voćni oblak kolač, koji sa sobom nosi prizvuk nostalgije i ukus detinjstva.

Sastojci:

  • 3 jajeta
  • 100 g kristal šećera
  • 8 g vanilin šećera
  • 120 ml suncokretovog ulja
  • 120 ml mleka
  • 150 g mekog brašna T-400
  • 12 g praška za pecivo
  • 50 ml limunovog soka
  • džem od jagoda
  • šećer u prahu
  • maslac

Priprema:

U dublju posudu sipajte jaja, kristal šećer i vanilin šećer, pa sastojke mutite mikserom dok smesa ne posvetli i ne postane pastelne žute boje. U nju zatim dodajte ulje i mleko, pa je opet izmutite mikserom, da bi se svi sastojci sjedinili. Nakon toga, dodajte brašno, prašak za pecivo i limunov sok, pa sve zajedno umitite i sjedinite.

Pleh dimenzija 20x20 centimetara podmažite maslacem i pospite brašno, pa u pleh prespite smesu za koru vašeg kolača. Kolač pecite 25 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa. Ukoliko vaša rerna ima ventilator, bilo bi poželjno da i on bude uključen tokom pečenja. 

youtube/printscreen-Fatto in Casa da Alba

Parče voćnog oblak kolača

Kada se patišpanj ispeče, iz pleha ca prebacite na stalak ili tacnu i to tako da vrh kolača bude na dnu, kako biste premazivali ravniji deo. Gornju površinu kolača bogato nafilujte džemom od jagoda, pa preko njega pospite šećer u prahu. Kolač secite na četvrtaste parčiće i služite uz čaj ili limunadu.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)