Slatkiši

SOČAN I KREMAST LETNJI KOLAČ SA ČOKOLADOM I KAFOM: Pravi se lako, a ukus je fenomenalan!

Poslastica koju ćete često praviti.

30.07.2024 06:01

SOČAN I KREMAST LETNJI KOLAČ SA ČOKOLADOM I KAFOM: Pravi se lako, a ukus je fenomenalan!
Shutterstock

Ukoliko ste ljubitelj kafe i čokolade, ovaj kolač je savršen za vas. A jednom kada ga probate, sigurni smo da nećete biti razočarani, jer ova kremasta čarolija je pravi izbor za vrele letnje dane.

Sastojci:

Za koru:

  • 80 grama brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 10 grama kakao-praha
  • 1 kašika instant kafe
  • 4 žumanceta
  • 50 grama šećera
  • 1/4 kašičice soli
  • 60 ml mleka
  • 50 ml ulja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 4 belanceta
  • 50 grama šećera
  • 1/2 kašičice sirćeta

Za premazivanje kore:

  • 80 ml mleka
  • 15 grama šećera

Za krem:

  • 100 ml + 300 ml slatke pavlake
  • instant kafa po ukusu (oko dve kašike)
  • 50 grama čokolade
  • 50 grama šećera u prahu
  • prstohvat soli

Za posipanje:

  • Kakao-prah

Priprema:

Razmutite kafu u toplom mleku i ostavite sa strane, pa u odvojenoj činiji pomešajte šećer, žumanca, ulja, pa umutite dok se šećer ne otopi. Dodajte mleko, pa nastavite da mešate i dodajte ekstrakt vanile.

Zatim dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo i so (sve prosejano), pa dobro promešajte da ne bude grudvica. Sklonite sa strane i pokrijte.

Printscreen/Youtube/Brzi i Fini Recepti

Neodoljivi slatkiš za sve sladokusce

 

U jednoj činiji umutite penasto belanca, pa dodajte sirće, 50 grama šećera i nastavite da mutite sve dok ne dobijete čvršći sneg.

Postepeno i uz mešanje dodajte šlag mešavini od žumanaca i lepo pomešajte.

Prelijte u posudu za pečenje, obloženu pek-papirom.

Pecite oko 25 minuta u rerni zagrejanoj na 160 stepeni, pa okrenite, uklonite papir i ostavite da se hladi.

Potom 100 ml zagrejane slatke pavlake pomešajte sa instant kafom po ukusu, pa na srednjoj vatri dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi, pa sve stavite u frižider da se malo stegne. Onda dodajte još 300 ml slatke pavlake i 50 grama šećera u prahu i prstohvat soli i sve dobro umikasajte dok ne dobijete krem.

Zagrejte 80 ml mleka i 15 grama šećera, pa time premažite koru da se dobro natopi.

Premažite onda koru kremom (možete ga naneti i uz pomoć šprica), pa stavite u frižider na sat-dva.

Pospite kakao prahom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)