Popara je jelo koje je idealno za doručak, ali se i te kako može jesti sada kada su ovi topli dani pred nama. Zahteva minimalno truda, a uvek je bolje da sami spremite šta ćete da jedete nego da kupujete gotovu hranu. Popara je jelo našeg detinjstva, a ako mislite da ne može niko da je spremi kao vaša baka, probajte ovaj recept.
Pre svega važno je napomenuti da hleb mora da bude najmanje tri dana star, za poparu treba da bude što stariji, a onda će jelo biti i ukusnije. U nastavku pročitajte recept za poparu.
Sastojci:
- malo soli
- 400 ml vode
- 150 ml mleka
- pola vekne hleba (to je oko 300 g)
- kocka maslaca
- sir ili kajmak
Priprema:
Pola vekne hleba iseckajte na veće kockice. Prebacite tako isečen hleb u dublju šerpu. Prelijte hleb vodom koju ste pripremili, a potom kašikom malo promešajte. Zatim prelijte i mlekom i promešajte, a onda to jelo bogato posolite. Kuvajte na tihoj vatri dok hleb ne postane kašast, a voda skoro većinom ispari. Pojačajte temperaturu i mešajte da ne zagori. Potom dodajte kockicu margarina i maslaca, i tako mešajte dok se ne sjedini i rastopi. Poparu tako spremajte narednih pet minuta uz mešanje.
Skinite sa vatre, prebacite u tanjir iz koga ćete jesti i dodajte priloge po želji. Popara se jede uz kajmak ili sir, to birate sami, a ako želite bogatije jelo dodajte oba.
Uživajte, prijatno!
Komentari (0)