Popara je jelo koje je idealno za doručak, ali se i te kako može jesti sada kada su ovi topli dani pred nama. Zahteva minimalno truda, a uvek je bolje da sami spremite šta ćete da jedete nego da kupujete gotovu hranu. Popara je jelo našeg detinjstva, a ako mislite da ne može niko da je spremi kao vaša baka, probajte ovaj recept.
Foto: Shuttersock
Pre svega važno je napomenuti da hleb mora da bude najmanje tri dana star, za poparu treba da bude što stariji, a onda će jelo biti i ukusnije. U nastavku pročitajte recept za poparu.
Sastojci:
- malo soli
- 400 ml vode
- 150 ml mleka
- pola vekne hleba (to je oko 300 g)
- kocka maslaca
- sir ili kajmak
Priprema:
Pola vekne hleba iseckajte na veće kockice. Prebacite tako isečen hleb u dublju šerpu. Prelijte hleb vodom koju ste pripremili, a potom kašikom malo promešajte. Zatim prelijte i mlekom i promešajte, a onda to jelo bogato posolite. Kuvajte na tihoj vatri dok hleb ne postane kašast, a voda skoro većinom ispari. Pojačajte temperaturu i mešajte da ne zagori. Potom dodajte kockicu margarina i maslaca, i tako mešajte dok se ne sjedini i rastopi. Poparu tako spremajte narednih pet minuta uz mešanje.
Skinite sa vatre, prebacite u tanjir iz koga ćete jesti i dodajte priloge po želji. Popara se jede uz kajmak ili sir, to birate sami, a ako želite bogatije jelo dodajte oba.
Uživajte, prijatno!
Komentari (0)