Jela sa mesom

TURSKI PIDE: Specijalitet sa posebnom pripremom, nalik pici, ali mnogo bolje

Savršen recept koji će osvojiti sva nepca!

09.07.2024 08:01

TURSKI PIDE: Specijalitet sa posebnom pripremom, nalik pici, ali mnogo bolje
Shutterstock

Turski pide je jedan od najpoznatijih specijaliteta koji se često priprema u domaćinstvima širom Turske. Ovaj recept će vam omogućiti da napravite ukusne pide punjene po vašoj želji, bilo da se odlučite za klasični punjeni pide ili sa raznovrsnim nadevima. Najbolje bi bilo da ga filujete mlevenim mesom, ako želite da pratite tradicionalni recept. Takođe, nadev može biti i od povrća sa mnogo kačkavalja.
 

Sastojci za turski pide:

  • 850 + 50 g brašna
  • 400 ml mleka
  • 10 g suvog kvasca
  • 100 ml ulja
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  •  2 jaja

shutterstock.com

Recept za turski pide

Priprema turskog pidea:

1. Priprema testa: U malo toplog mleka pomešajte šećer, kvasac i kašiku brašna te ostavite da se diže. U činiju stavite oko 400 g brašna i so i promešajte. Ulijte mleko, ulje (ostavite 2 kašike za kraj), jedno jaje i jedno belance (žumance ide i na kraju) i kvasac. Zamesite testo koje se ne lepi za ruke ili se vrlo malo lepi. Premažite preostalim uljem, malo premesite i ostavite testo da se diže sat do sat i po na toplom mestu.

Testo premesite, pa podelite na 8 delova. Svaki deo testa oblikujte u kuglu. Nemojte rolati testo predugo kako ne bi postalo žilavo i teško ga je razvaljati, ali ako se to dogodi samo ostavite loptice da odmore 10 minuta i opustiće se. Svaku lopticu razvucite gore-dole i malo sa strane. Stavite nadev po želji. Na kraju rubove samo presavijte prema unutra, a krajeve testa utisnite da dobijete oblik čamca. Pustite ih da odstoje oko pola sata. Premažite rubove žumancima. Pecite 15-20 minuta na 200 stepeni. Nakon 15 minuta proverite jesu li krajevi dobili boju.

Na kraju, vaši domaći turski pide će biti spremni za posluživanje. Uživajte u ovom tradicionalnom turskom specijalitetu!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)