Turski pide je jedan od najpoznatijih specijaliteta koji se često priprema u domaćinstvima širom Turske. Ovaj recept će vam omogućiti da napravite ukusne pide punjene po vašoj želji, bilo da se odlučite za klasični punjeni pide ili sa raznovrsnim nadevima. Najbolje bi bilo da ga filujete mlevenim mesom, ako želite da pratite tradicionalni recept. Takođe, nadev može biti i od povrća sa mnogo kačkavalja.
Sastojci za turski pide:
- 850 + 50 g brašna
- 400 ml mleka
- 10 g suvog kvasca
- 100 ml ulja
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 2 jaja
Priprema turskog pidea:
1. Priprema testa: U malo toplog mleka pomešajte šećer, kvasac i kašiku brašna te ostavite da se diže. U činiju stavite oko 400 g brašna i so i promešajte. Ulijte mleko, ulje (ostavite 2 kašike za kraj), jedno jaje i jedno belance (žumance ide i na kraju) i kvasac. Zamesite testo koje se ne lepi za ruke ili se vrlo malo lepi. Premažite preostalim uljem, malo premesite i ostavite testo da se diže sat do sat i po na toplom mestu.
Na kraju, vaši domaći turski pide će biti spremni za posluživanje. Uživajte u ovom tradicionalnom turskom specijalitetu!
Komentari (0)