Slatkiši

NIŠTA BOLJE OD GURABIJA UZ KAFU ILI ČAJ: Starinski kolač otrgnut od zaborava, a pravi se od nekoliko sastojaka!

Poslastica koja može dugo da stoji.

30.01.2024 12:30

NIŠTA BOLJE OD GURABIJA UZ KAFU ILI ČAJ: Starinski kolač otrgnut od zaborava, a pravi se od nekoliko sastojaka!
Srećna republika

Svi se sećamo neodoljivog mirisa iz kuhinja naših baka koji se širio čitavom kućom kad pripremaju gurabije. Za ovu poslasticu danas mnogi kažu da je seljački kolač, jer je vrlo jeftin i praktično se pravi od sastojaka koje već imate u kuhinji. Uz to, gurabije nisu skupe, niti su zahtevne za pravljenje, a većina nas ih se seća kao poslastice uz koju su naše mame, bake i tetke uživale ispijajući kafu ili čaj.

Ukoliko ih do sada niste pravile, a želite da se okušate u tome, ohrabrujemo vas da probate. Ovaj recept za gurabije ne zahteva neko posebno umeće, niti mnogo vremena - naprotiv.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 2 jaja
  • 100 ml ulja
  • 100 g jogurta
  • kesica vanilin-šećera
  • kašičica sode bikarbone
  • kristal šećer, topljena čokolada (po želji)

 

Priprema:

U dublju posudu razbijte dva jaja i dodajte šećer, pa sve lepo umutite mikserom. Zatim dodajte ulje, a onda i jogurt, i sve dobro izmešajte. Dodajte suve sastojke - brašno, sodu bikarbonu i vanilin-šećer, pa mutilicom dobro izmešajte i umesite glatko testo. Nauljite ruke, a onda od testa pravite kuglice nešto veće od oraha i lepo ih oblikujte. Od ove količine testa trebalo bi da napravite oko 20 kuglica.

Poređajte ih na pleh koji ste pethodno obložili pek-papirom, pa vrhom drške od kašike probodite svaku od gurabija i stavite ih da se peku oko 17 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Kad gurabije lepo porumene i popucaju, izvadite ih iz rerne. Po želji, možete ih da ih pospete kristal-šećerom ili topljenom čokoladom.

BONUS VIDEO

Komentari (0)