Slatkiši i poslastice u letnjim mesecima ne smeju da budu jaki zbog šećera i potencijalnih problema s krvnim pritiskom, zato većina ljudi bira lagane poslastice koje će ih istovremeno rashladiti i zasladiti.
Čizkejk je jedan od popularnijih kolača i poslastica, pogotovo tokom toplih letnjih dana. Verujemo da ste ga isprobalii u svim varijantama, a Srećna Republika vam donosi recept sa sočnim bananama.
Sastojci
Za koru:
- 4 veće banane
- 60 ml ulja
- 1 jaje
- 100 g šećera
- 1/2 kesice vanililn šećera
- 200 g brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 prstohvat soli
- 1 kašičica cimeta
Za fil:
- 900 g neslanog krem sira
- 100 g šećera
- 1/2 kesice vanilin šećera
- 250 ml mleka
- 1 kesica želatina
Dekoracija:
- cimet
- banana
Priprema
Banane izgnječiti viljuškom, pa dodati ulje, jaje i mutiti da se smesa lepo sjedini. Dodati šećer, vanil šećer i mutiti dok se šećer lepo ne otopi. Brašno prosejati i postepeno dodavati zajedno sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Na kraju dodati prstohvat soli i cimet. Smesu izliti u okrugli kalup kome se stranica skida. Pečemo u već zagrejanoj rerni na 160 C oko 30-40 minuta. Neslani krem sir sipamu u posudu za mućenje, dodamo šećer i vanil šećer. Mikeserom polako umutimo smesu. U malo mlakog mleka dodamo želatin i pustimo 5-10 minuta da nabubri. Kada je želatin nabrubreo dodamo ga preostalom mleku. Mleko zatim postepeno dodajemo smesti od krem sira i mutimo mikserom dok se smesa ne sjedini. Fil prelijemo preko ispečene i ohlađene kore. Ostavimo u frižideru najmanje 3 sata da se smesa lepo rashladi. Skloniti obruč sa kalupa. Ohlađen kolač sečemo i dekorišemo cimetom i kolutovima banane. Uživati u predivnom ukusu.
Komentari (0)