Slatkiši

SOČNI BANANA ČIZKEJK: Idealan kolač za letnje dane (FOTO)

Osvežavajuća poslastica koja će osvojiti sva vaša čula.

27.08.2023 08:01

SOČNI BANANA ČIZKEJK: Idealan kolač za letnje dane (FOTO)
shutterstock.com

Slatkiši i poslastice u letnjim mesecima ne smeju da budu jaki zbog šećera i potencijalnih problema s krvnim pritiskom, zato većina ljudi bira lagane poslastice koje će ih istovremeno rashladiti i zasladiti. 

Čizkejk je jedan od popularnijih kolača i poslastica, pogotovo tokom toplih letnjih dana. Verujemo da ste ga isprobalii u svim varijantama, a Srećna Republika vam donosi recept sa sočnim bananama.

Pixabay.com

Banane su omiljeno voće većine koje je hranljivo i osvežava.

Sastojci

Za koru:

  • 4 veće banane
  • 60 ml ulja
  • 1 jaje
  • 100 g šećera
  • 1/2 kesice vanililn šećera
  • 200 g brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 prstohvat soli
  • 1 kašičica cimeta

Za fil:

  • 900 g neslanog krem sira
  • 100 g šećera
  • 1/2 kesice vanilin šećera
  • 250 ml mleka
  • 1 kesica želatina

Dekoracija:

  • cimet
  • banana

Priprema

Banane izgnječiti viljuškom, pa dodati ulje, jaje i mutiti da se smesa lepo sjedini. Dodati šećer, vanil šećer i mutiti dok se šećer lepo ne otopi. Brašno prosejati i postepeno dodavati zajedno sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Na kraju dodati prstohvat soli i cimet. Smesu izliti u okrugli kalup kome se stranica skida. Pečemo u već zagrejanoj rerni na 160 C oko 30-40 minuta. Neslani krem sir sipamu u posudu za mućenje, dodamo šećer i vanil šećer. Mikeserom polako umutimo smesu. U malo mlakog mleka dodamo želatin i pustimo 5-10 minuta da nabubri. Kada je želatin nabrubreo dodamo ga preostalom mleku. Mleko zatim postepeno dodajemo smesti od krem sira i mutimo mikserom dok se smesa ne sjedini. Fil prelijemo preko ispečene i ohlađene kore. Ostavimo u frižideru najmanje 3 sata da se smesa lepo rashladi. Skloniti obruč sa kalupa. Ohlađen kolač sečemo i dekorišemo cimetom i kolutovima banane. Uživati u predivnom ukusu.

 

BONUS VIDEO

Komentari (0)