Jela sa mesom

NA PILEĆI AJMOKAC SMO SVI ZABORAVILI, A PREUKUSAN JE: Starinski recept naših baka probajte već danas!

Uživaćete u svakom zalogaju, garantujemo!

10.12.2024 08:01

NA PILEĆI AJMOKAC SMO SVI ZABORAVILI, A PREUKUSAN JE: Starinski recept naših baka probajte već danas!
Printscreen/Recepti.com

Postoji jedno jelo koje je često zanemareno, a zapravo je pravi gastronomski dragulj. Možda je pomalo zaboravljeno, ali je jednostavno i izuzetno ukusno. Sve što vam je potrebno jeste domaća pileća supica, malo dobrih sastojaka i još manje truda. Da, ovo je jelo koje će vas podsetiti na to koliko može biti lepo spojiti dva obroka u jednom.

Sastojci:

  • 2 komada pilećih karabataka
  • 1 šargarepa
  • 1 krompir
  • 1 koren celera
  • 5 čenova belog luka
  • 2 kašike brašna
  • beli biber
  • peršun
  • 2-3 kašičice soka od limuna

Priprema:

Kuvanje počinje kao za svaku dobru pileću supu: stavite pileće karabatke u vodu, dodajte šargarepu, krompir, celer i beli luk, te kuvajte dok povrće ne omekša. Naravno, možete dodati i druge sastojke koje inače stavljate u supu, kao što su luk, paradajz ili začini po ukusu.

Kuvano pileće meso izvadite iz supice, odstranite kožicu i kosti, pa meso sitno iseckajte po dužini. Ovaj korak je važan jer će meso kasnije postati deo glavnog jela. U posebnoj šerpici, na kašici putera, propržite 2 kašike brašna, ali pazite da ne postane smeđe. Brašno treba da ostane belo, a nakon što ga propržite, dodajte polovinu iseckanog belog luka i još nekoliko sekundi propržite. Ovaj mirisni zaprška će dati jelu gustinu i dubok ukus.

Postepeno dodajte malo po malo pripremljenu supu u zapršku, mešajući stalno na srednjoj vatri. Cilj je da dobijete gustu supu, koja će biti dovoljno gusta da se može jesti viljuškom, ali i dalje sočna i bogata. Kada smesa dostigne željenu gustinu, dodajte sitno iseckano pileće meso, beli biber, malo soka od limuna i ostatak iseckanog belog luka. Promešajte sve dobro, sklonite sa vatre i pospite sve svežim peršunom za završni šmek.

Ovo jelo možete poslužiti uz kuvani krompir, šargarepu ili napraviti pire krompir ili njoke od krompira. Osim toga, volim ga najviše kao samostalno jelo, bez ikakvih dodataka – dovoljno je ukusno da ne treba ništa više.

Prijatno!

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)