Jela sa mesom

PREBRANAC SA SUVIM MESOM PO STARINSKOM RECEPTU: Trik proverenih kuvara - kako da bude ukusan kao u kafani!

Ovaj specijalitet će vas raspametiti, a toliko je jednostavno da ga mogu pripremiti i neiskusne domaćice.

18.11.2024 08:01

PREBRANAC SA SUVIM MESOM PO STARINSKOM RECEPTU: Trik proverenih kuvara - kako da bude ukusan kao u kafani!
shutterstock.com

Pasulj prebranac, posebno posna varijanrta, jedno je od najomiljenijih jela u Srbiji koje može da se napravi "klot" odnosno bez mesa, ali i sa suvim mesom koje mu daje poseban šmek. Nije zahtevan za pripremu, pa mogu da ga naprave i neiskusne domaćice. U ostalom, lepo kaže stara srpska poslovica, "prost kao pasilj" što sve o pripremi tog tradicionalnog srpskog jela.

Da bi vam prebranac sa suvim mesom bio ukusan kao onaj u kafani provereni kuvari otkrivaju da kupujete samo pasulj od ovogodišnje berbe jer će se brže skuvati i da birate što suvlje komade mesa. 

Srećna republika vam nudi starinski recept za pasulj prebranac sa suvim mesom koga se neće postideti nije jedna domaćica.

Sastojci:

  • 500 g krupnog pasulja tetovca
  • 200 g crnog luka
  • 200 g crvenog luka
  • veći praziluk
  • 400 g dobro sušenog mesa (mogu sušena rebra)
  • 2 komada suve paprike
  • 3 šargarepe
  • 3 lista lovora
  • ljuta papričica ili pola kašičice ljute, tuvane paprike
  • so, crni biber, aleva parika

Priprema:

Pasulj očistiti, oprati i ostaviti u hladnoj vodi da prenoći. Sutradan ga stavite da se kuva i nakon što izbije ključ pustite ga da se kuva još 10 minuta. Prospite ovu vodu, pa sipajte toplu. Važno je da voda bude vruća jer ako nalijete hladnu, pasulj će se stvrdnuti, pa će mu trebati više vremena da se skuva. U drugoj posudi izdinstajte sitno seckane obe vrste luka i praziluk isečen na kolutiće. Nakon što omekša dodajte sitno seckanu šargarepu i nastavite da dinstate dok povrće u potpunosti omeška. 

Pasulj zajedno sa vodom sipajte u dinstani luk i šargarepu, začinite sa biberom, alevom i tucanom paprikom (ili dodajte ljutu papričicu) so i lovorov list. Sve zajedno kuvajte još pola sata, a potom polovinu pasulja sipajte u dublju posudu ili šerpu, poređajte deblje kriške suvog mesa ili suva rebra, pa nalijte ostatak pasulja. Važno je da suvo meso ili rebra budu unutra i da ne izviruju iz pasulja. Odozgo poređajte sušenu pariku, stavite odozgo foliju i ubacite u zagrejanu rernu. Pecite sat vremena, pa proverite da li je pasulj kuvan. Skinite foliju i ostavite još 10 do 15 minuta da se prebranac zapeče i uhvati fina korica. Ne brinite ako ostane softa jer će to pasulj upiti, a biće sočniji.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)