Jela sa mesom

PUNJENE TIKVICE - UKUSNE I LAGANE: Savršena kombinacija povrća i mesa za sve gurmane

Pripremaju se brzo i jednostavno, kao stvorene za početnike u kuhinji.

21.06.2024 08:01

PUNJENE TIKVICE - UKUSNE I LAGANE: Savršena kombinacija povrća i mesa za sve gurmane
Shutterstock

Tikvice su izuzetno zdravo povrće koje većinja ljudi, na žalost, ne konzumira dovoljno. Najčešće se prže ili pohuju što nije baš najbolja opcija, jer tako zadržavaju višak ulja u kome su se pekle. Ako volite ovo povrće, a tragate za nekom zdravijom opcijom, onda su punjene tikvice kao stvorene za vas. Prave se slično kao punjene paprike, a gotove su očas posla, jer se mekano meso tikvica brzo skuva. 

Brzo se i jednostavno pripremaju, a praktično ne postoji način da ih upropastite. Tikvice punjene meso ne samo što su ukusan obrok, već će vas i dugo držati sitim. U pitanju je savršena kombinacija povrća i mesa, koja je odličan izbor za zdrav, a ukusan obrok koji će ispuniti očekivanja i najvećih gurmana.

Srećna republika vam poklanja recept za punjene tikvice. 

Sastojci:

  • 500 g mlevenog mesa

  • 150 g pirinča

  • glavica crnog luka

  • 2 čena belog luka

  • jedno jaje

  • 2 dl kuvanog paradajza

  • po potrebi tikvice

  • po ukusu so

  • suvi biljni začin

  • biber

  • po potrebi ulje

  • 2 kašike brašna

  • puna kašičica crvene paprike

Priprema:

Izdinstati sitno seckani crni luk na malo ulja, zatim dodati mleveno meso i sve zajedno prodinstati. Kada se izdinsta, ostaviti da se ohladi. U smesu dodati opranu pirinač, zatim jaje, a onda i sitno seckani beli luk, so, biber i suvi biljni začin po ukusu. Kada je sve dodato treba dobro sjediniti.

Na drugoj strani oljuštiti tikvice, izvaditi im sredinu i puniti mlevenim mesom. Punjene tikvice poslagati u dublju šerpu, naliti sa malo vode, dodati kuvani paradajz, pokloptiti i kuvati na laganoj vatri. Kada je gotovo, napraviti zapršku.

Zaprška se priprema na drugom tiganju gde je potrebno na ulju propržiti brašno i na kraju dodati crvenu papriku. Izmešati i sipati u šerpu s tikvicama stalno mešajući da se izbegnu grudvice. Na kraju dodati začine i to: so, suvi biljni začin, malo bibera, sve po ukusu i još kratko prokrčkati. Punjene tikvice možete služiti kuvani krompir, krompir pire ili kiselu pavlaku.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)