Tikvice su izuzetno zdravo povrće koje većinja ljudi, na žalost, ne konzumira dovoljno. Najčešće se prže ili pohuju što nije baš najbolja opcija, jer tako zadržavaju višak ulja u kome su se pekle. Ako volite ovo povrće, a tragate za nekom zdravijom opcijom, onda su punjene tikvice kao stvorene za vas. Prave se slično kao punjene paprike, a gotove su očas posla, jer se mekano meso tikvica brzo skuva.
Brzo se i jednostavno pripremaju, a praktično ne postoji način da ih upropastite. Tikvice punjene meso ne samo što su ukusan obrok, već će vas i dugo držati sitim. U pitanju je savršena kombinacija povrća i mesa, koja je odličan izbor za zdrav, a ukusan obrok koji će ispuniti očekivanja i najvećih gurmana.
Srećna republika vam poklanja recept za punjene tikvice.
Sastojci:
-
500 g mlevenog mesa
-
150 g pirinča
-
glavica crnog luka
-
2 čena belog luka
-
jedno jaje
-
2 dl kuvanog paradajza
-
po potrebi tikvice
-
po ukusu so
-
suvi biljni začin
-
biber
-
po potrebi ulje
-
2 kašike brašna
-
puna kašičica crvene paprike
Priprema:
Izdinstati sitno seckani crni luk na malo ulja, zatim dodati mleveno meso i sve zajedno prodinstati. Kada se izdinsta, ostaviti da se ohladi. U smesu dodati opranu pirinač, zatim jaje, a onda i sitno seckani beli luk, so, biber i suvi biljni začin po ukusu. Kada je sve dodato treba dobro sjediniti.
Na drugoj strani oljuštiti tikvice, izvaditi im sredinu i puniti mlevenim mesom. Punjene tikvice poslagati u dublju šerpu, naliti sa malo vode, dodati kuvani paradajz, pokloptiti i kuvati na laganoj vatri. Kada je gotovo, napraviti zapršku.
Zaprška se priprema na drugom tiganju gde je potrebno na ulju propržiti brašno i na kraju dodati crvenu papriku. Izmešati i sipati u šerpu s tikvicama stalno mešajući da se izbegnu grudvice. Na kraju dodati začine i to: so, suvi biljni začin, malo bibera, sve po ukusu i još kratko prokrčkati. Punjene tikvice možete služiti kuvani krompir, krompir pire ili kiselu pavlaku.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)