Tikvice su izuzetno zdravo povrće koje većinja ljudi, na žalost, ne konzumira dovoljno. Najčešće se prže ili pohuju što nije baš najbolja opcija, jer tako zadržavaju višak ulja u kome su se pekle. Ako volite ovo povrće, a tragate za nekom zdravijom opcijom, onda su punjene tikvice kao stvorene za vas. Prave se slično kao punjene paprike, a gotove su očas posla, jer se mekano meso tikvica brzo skuva.
Brzo se i jednostavno pripremaju, a praktično ne postoji način da ih upropastite. Tikvice punjene meso ne samo što su ukusan obrok, već će vas i dugo držati sitim. U pitanju je savršena kombinacija povrća i mesa, koja je odličan izbor za zdrav, a ukusan obrok koji će ispuniti očekivanja i najvećih gurmana.
Srećna republika vam poklanja recept za punjene tikvice.
Sastojci:
- 
                                                                                                                                                
                                                                                                                                                        	500 g mlevenog mesa 
- 
                                                                                                                                                
                                                                                                                                                        	150 g pirinča 
- 
                                                                                                                                                
                                                                                                                                                        	glavica crnog luka 
- 
                                                                                                                                                
                                                                                                                                                        	2 čena belog luka 
- 
                                                                                                                                                
                                                                                                                                                        	jedno jaje 
- 
                                                                                                                                                
                                                                                                                                                        	2 dl kuvanog paradajza 
- 
                                                                                                                                                
                                                                                                                                                        	po potrebi tikvice 
- 
                                                                                                                                                
                                                                                                                                                        	po ukusu so 
- 
                                                                                                                                                
                                                                                                                                                        	suvi biljni začin 
- 
                                                                                                                                                
                                                                                                                                                        	biber 
- 
                                                                                                                                                
                                                                                                                                                        	po potrebi ulje 
- 
                                                                                                                                                
                                                                                                                                                        	2 kašike brašna 
- 
                                                                                                                                                
                                                                                                                                                        	puna kašičica crvene paprike 
Priprema:
Izdinstati sitno seckani crni luk na malo ulja, zatim dodati mleveno meso i sve zajedno prodinstati. Kada se izdinsta, ostaviti da se ohladi. U smesu dodati opranu pirinač, zatim jaje, a onda i sitno seckani beli luk, so, biber i suvi biljni začin po ukusu. Kada je sve dodato treba dobro sjediniti.
Na drugoj strani oljuštiti tikvice, izvaditi im sredinu i puniti mlevenim mesom. Punjene tikvice poslagati u dublju šerpu, naliti sa malo vode, dodati kuvani paradajz, pokloptiti i kuvati na laganoj vatri. Kada je gotovo, napraviti zapršku.
Zaprška se priprema na drugom tiganju gde je potrebno na ulju propržiti brašno i na kraju dodati crvenu papriku. Izmešati i sipati u šerpu s tikvicama stalno mešajući da se izbegnu grudvice. Na kraju dodati začine i to: so, suvi biljni začin, malo bibera, sve po ukusu i još kratko prokrčkati. Punjene tikvice možete služiti kuvani krompir, krompir pire ili kiselu pavlaku.
BONUS VIDEO:
 
                 
                      
                             
                                        
 
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
            
Komentari (0)