Jela sa mesom

ORIGINALNI RECEPT ZA CEZAR SALATU: Ukusan, lagan i jednostavan obrok koji će vas oduševiti!

Zasluga za nastanak ovog jela pripada italijanskom emigrantu Cezaru Kardiniju.

11.03.2024 07:01

ORIGINALNI RECEPT ZA CEZAR SALATU: Ukusan, lagan i jednostavan obrok koji će vas oduševiti!
shutterstock.com

Cezar salata je najpopularniji lagani obrok koji je prvi put predstavljen pre 100 godina. Ime je dobila po italijanskom emigrantu Cezaru Kardiniju koji je u u svom restoranu u Tihuani 1924. godine morao da improvizuje nakon što su potošene zalihe hrane u kuhinji tokom proslave Četvrtog jula u SAD.

Posetioci njegovog lokala toliko su bili oduševljeni da se ovo jelo ubrzo našlo na stalnom meniju. Vremenom ova salata je imala brojne varijacije, a Srećna republika vam poklanja originalni recept za ovo popularno, ukusno i lagano jelo koje se danas jede širom sveta.  

Sastojci:

  • 100 g dimljene slanine
  • 200 g belog pilećeg mesa
  • 30 g parmezana
  • 3 čena belog luka
  • 2 parčeta tost hleba
  • veća glavica zelene salate
  • 2 čeri paradajza
  • sok od 1 limuna
  • 2 kašike pavlake
  • 1 kašika majoneza
  • maslinovo ulje
  • biber
  • so

Priprema:

Propržiti iseckanu slaninu, pa je izvaditi i staviti na papirnu salvetu da upije masnoću. Na teflonu ispeći piletinu i kad se prohladi iseći je dugačke trake, a hleb na kocke. Pomešati sa iseckanim belim lukom i propržiti na masnoći koju je pustila slanina. Umutiti maslinovo ulje sa sokom od limuna, posoliti i pobiberiti. Dobijenim dresingom preliti opranu i iseckanu zelenu salatu. Preko salate naređati piletinu, slaninu, prepečen hleb, čeri paradajz, kao i krupno narendani parmezan. Sve preliti sa umućenom pavlakom i majonezom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)