Cezar salata je najpopularniji lagani obrok koji je prvi put predstavljen pre 100 godina. Ime je dobila po italijanskom emigrantu Cezaru Kardiniju koji je u u svom restoranu u Tihuani 1924. godine morao da improvizuje nakon što su potošene zalihe hrane u kuhinji tokom proslave Četvrtog jula u SAD.
Posetioci njegovog lokala toliko su bili oduševljeni da se ovo jelo ubrzo našlo na stalnom meniju. Vremenom ova salata je imala brojne varijacije, a Srećna republika vam poklanja originalni recept za ovo popularno, ukusno i lagano jelo koje se danas jede širom sveta.
Sastojci:
- 100 g dimljene slanine
- 200 g belog pilećeg mesa
- 30 g parmezana
- 3 čena belog luka
- 2 parčeta tost hleba
- veća glavica zelene salate
- 2 čeri paradajza
- sok od 1 limuna
- 2 kašike pavlake
- 1 kašika majoneza
- maslinovo ulje
- biber
- so
Priprema:
Propržiti iseckanu slaninu, pa je izvaditi i staviti na papirnu salvetu da upije masnoću. Na teflonu ispeći piletinu i kad se prohladi iseći je dugačke trake, a hleb na kocke. Pomešati sa iseckanim belim lukom i propržiti na masnoći koju je pustila slanina. Umutiti maslinovo ulje sa sokom od limuna, posoliti i pobiberiti. Dobijenim dresingom preliti opranu i iseckanu zelenu salatu. Preko salate naređati piletinu, slaninu, prepečen hleb, čeri paradajz, kao i krupno narendani parmezan. Sve preliti sa umućenom pavlakom i majonezom.
Komentari (0)