Božićna trpeza treba da prati božićne običaje i u odabiru posluženja, kao i u dekorisanju svečanog stola. Ovaj veliki praznik podrazumeva da trpeza treba da bude odmerena, dostojanstvena, veličanstvena i da svojom dekoracijom isijava eleganciju koja će doprineti opuštenom raspoloženju svih ukućana okupljenih oko stola.
Na stolu bi trebalo da bude raznovrsne hrane. U našim krajevima najčešće se sprema neki mesni obroci, a pečena prasetina ili teletina su gotovo neizostavni.
Srećna Republika donosi vam recept za pečenu teletinu sa krompirima koja će se topiti u ustima.
Sastojci:
- 1,5 kg telećeg vrata sa kostima
- 1 kg krompira
- nekoliko šargarepa ( po želji se može dodati još povrća koje volite )
- 1 kašika suvog začina
- 1 kašičica soli
- peršunov list
- 2 čaše vode
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreva. U tepsiju ( keramičku, vatrostalnu ili plehanu ) poslagati meso, okolo pozabadati krompir i šargarepu i posuti začinima. Stavljamo sve zajedno da se peče jer je teletina mlado meso i ispeći će se koliko treba i krupnijim komadima krompira.
Preliti sve vodom, prekriti folijom i staviti da se peče. Posle 30 minuta, skinuti foliju ( pažljivo ) pa okrenuti meso, vratiti foliju i vratiti da se peče sve zajedno. Opet posle 30 minuta skinuti foliju, opet okrenuti meso i vratiti na pečenje, ovaj put bez folije. Ukoliko primetite da meso nije pustilo dovoljno masnoće možete dodati, da bi se sve lepo ispeklo, posebno ako pečete u plehanoj tepsiji, pa da se ne zalepi.
Za 120 minuta bi trebalo da je sve pečeno, slobodno bocnite viljuškom da proverite. Ukoliko više volite nešto pečenije ostavite u rerni dok ne dobije željenu boju.
Komentari (0)