Jela sa mesom

TELETINA SA KROMPIRIMA ZAPEČENA U RERNI: Idealan recept za raskošnu Božićnu trpezu

Uživaćete u svakom zalogaju

05.01.2024 08:02

TELETINA SA KROMPIRIMA ZAPEČENA U RERNI: Idealan recept za raskošnu Božićnu trpezu
Shutterstock

Božićna trpeza treba da prati božićne običaje i u odabiru posluženja, kao i u dekorisanju svečanog stola. Ovaj veliki praznik podrazumeva da trpeza treba da bude odmerena, dostojanstvena, veličanstvena i da svojom dekoracijom isijava eleganciju koja će doprineti opuštenom raspoloženju svih ukućana okupljenih oko stola.

Na stolu bi trebalo da bude raznovrsne hrane. U našim krajevima najčešće se sprema neki mesni obroci, a pečena prasetina ili teletina su gotovo neizostavni. 

Srećna Republika donosi vam recept za pečenu teletinu sa krompirima koja će se topiti u ustima.

 

Sastojci:

  • 1,5 kg telećeg vrata sa kostima
  • 1 kg krompira
  • nekoliko šargarepa ( po želji se može dodati još povrća koje volite )
  • 1 kašika suvog začina
  • 1 kašičica soli
  • peršunov list
  • 2 čaše vode

Priprema:

Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreva. U tepsiju ( keramičku, vatrostalnu ili plehanu ) poslagati meso, okolo pozabadati krompir i šargarepu i posuti začinima. Stavljamo sve zajedno da se peče jer je teletina mlado meso i ispeći će se koliko treba i krupnijim komadima krompira.

Preliti sve vodom, prekriti folijom i staviti da se peče. Posle 30 minuta, skinuti foliju ( pažljivo ) pa okrenuti meso, vratiti foliju i vratiti da se peče sve zajedno. Opet posle 30 minuta skinuti foliju, opet okrenuti meso i vratiti na pečenje, ovaj put bez folije. Ukoliko primetite da meso nije pustilo dovoljno masnoće možete dodati, da bi se sve lepo ispeklo, posebno ako pečete u plehanoj tepsiji, pa da se ne zalepi.

Za 120 minuta bi trebalo da je sve pečeno, slobodno bocnite viljuškom da proverite. Ukoliko više volite nešto pečenije ostavite u rerni dok ne dobije željenu boju.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)