Jela sa mesom

UMESTO KROMPIRA STAVITE PATLIDŽAN I JELO ĆE BITI UKUSNIJE: Musaka na grčki način koja je osvojila Evropu!

U susret letu ispobrajte poznati specijalitet sa Mediterana.

07.06.2023 08:01

UMESTO KROMPIRA STAVITE PATLIDŽAN I JELO ĆE BITI UKUSNIJE: Musaka na grčki način koja je osvojila Evropu!
shutterstock.com

Veruje se da je savremenu musaku osmislio Celementes u ranom 19. veku. Studirao je u Francuskoj, gde je promovisao musaku kao nacionalno jelo. Od njega musaka ima tri sloja: donji od patlidžana, srednji od mlevene jagnjetine dinstane na crnom i belom luku, paradajzu, travama, začinima cimetu i crnom biberu, i završni sloj od bešamela. Od izvorne musake nastale su brojne varijacije. U Srbiji je najpopularnija ona sa mlevenim mesom, krompirom i jajima. U Grčkoj je, pak, krompir zamenjen plavim patlidžanom i uz još neke dodatke, poput sira ili bešamela, to jelo je dobilo potpuno drugačiji šmek.

Srećna Republika donosi vam recept za musaku od plavog patlidžana koja će vas osvojiti na prvi zalogaj.

Sastojci:

  • 600 g mešanog mlevenog mesa
  • 1,5 veliki patlidžan
  • 2 glavice luka srednje veličine, sitno seckane
  • 3 čena belog luka, sitno seckana
  • 2 manje rendane šargarepe
  • 100 g rendanog korena celera
  • 5 jaja
  • 6 dl mleka
  • malo ulja
  • 50 g zrelog punomasnog sira (po želji)
  • so, biber, origano (lii neki drugi začin, bosiljak, peršun, mirođija)

Priprema:

Patlidžan iseći na tanke kolutove, posoliti i poređati u pleh. Staviti u rernu zagrejanu na 200°C da se peče oko 15 min. Treba da omekša i pusti višak vode. Za to vreme na zagrejanom ulju u tiganju propržiti luk da omekša. Kada luk omekša dodati rendano korenasto povrće i uz mešanje nastaviti prženje još nekoliko minuta. Nakon toga dodati mleveno meso, začiniti solju i biberom, pa nastaviti prženje uz mešanje sve dok se meso dobro ne opeče, ne postane rastresito i ne dobije rumenu boju.

Pred kraj prženja, začiniti belim lukom i origanom. Promešati i nastaviti prženje još nekoliko minuta. U lagano nauljeni pleh ili vatrostalnu posudu poređati jedan sloj pečenog patlidžana, preko njega rasporediti fil od mesa i povrća, pa preko fila staviti još jedan sloj patlidžana. U posudu za mešanje sipati mleko, pa dodati jaja, posoliti i umutiti žicom. Dobijenom masom preliti musaku u pekaču, pa preko svega, ako želite, pospite malo rendanog punomasnog sira. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 30 min. Služiti toplo.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)