Najomiljenije među svim starosnim grupama, pileće meso nije samo lako dostupno, već je i veoma hranljiva i zdrava namirnica ako se konzumira u pravim količinama. Ono ima idealnu nutritivnu vrednost. Čak 100 grama piletine sadrži 215 kalorija. Od toga 18 grama su proteini koji su važni za rast i razvoj različitih organa u telu, dok 4 grama su zasićene masti koje štite od povišenog holesterola. Meso je dobar izvor cinka, magnezijuma, kalijuma, natrijuma, gvožđa, kalcijuma, kao i tiamina, riboflavina i vitamina C, A, E, D, K, B6 i B12.
Zbog toga se belo meso treba što češće da jedemo a ono je pogodno jer se može praviti na bezbroj načina. Jedan od omiljenih jeste belo meso u pavlaci.
Srećna Republika donosi vam recept za ovaj ukusan obrok. Sastojci koji su navedeni su potrebni za jednu osobu, ako pravite za više njih udvostručite količinu.
Sastojci:
- 200 gr pilećeg mesa bez kosti i kožice (belo meso, batak)
- jedna manja glavica crnog luka
- suvi začin, so, biber, ulje
- 200 ml neutralne pavlake za kuvanje
Priprema:
Crni luk sitno iseckati, začiniti suvim začinom, dodati malo ulja i vode i dinstati dok luk ne postane staklast. Njemu dodati iseckano na kockice pileće meso, malo vode, da ogrezne i ostaviti da se krčka dok sve voda ne ispari. Kad je gotovo i voda ispari dodati pavlaku, malo soli i bibera. Uz ovo jelo idealno ide obaren i začinjen mladi krompir.
Komentari (0)