Jela bez mesa

Recept za hrskave KROFNICE OD KROMPIRA: Idealne za doručak ili večeru i za CELU PORODICU!

Kada u kući zamiriše ova đakonija, neće biti osobe koja će moći da joj odoli. Razgrabiće se pravo iz tiganja!

14.06.2022 08:00

Recept za hrskave KROFNICE OD KROMPIRA: Idealne za doručak ili večeru i za CELU PORODICU!
shutterstock.com

Ponestalo vam je ideja za ukusan doručak koji bi bio po meri svih ukućana? Budite bez brige, portal Srećna Republika donosi recept za slasne i hrskave krompir krofnice za koje vam garantujemo da će očarati čak i najzahtevnije izbirljivce.

Sastojci:

  • 5 ili 6 krompira, zavisi od veličine
  • 100 g margarina
  • 3 kašičice soli
  • veza peršuna
  • 400 g brašna
  • ulje za prženje

Priprema:

Krompir oljustite i stavite da se kuva. Skuvan krompir prohladite, isperite ga, iscedite višak vode i izgnječite ga kao da pravite pire. U gnječeni krompir dodajte so, seckani peršun i margarin. Sve dobro izmešajte i u tu smesu dodajte brašno. Nemojte ga dodavati odjednom, ubacujte ga postepeno, kako se ne bi napravile grudvice. Mešajte krompir-testo rukom, kako bi se pod toplotom prstiju ono lepše sjedinilo.

Kada dodate svo brašno, tebalo bi da dobijete kompaktnu smesu koja liči na testo, ali ukoliko je ona lepljiva, slobodno dodajte još brašna, sve zavisi od toga koliko je vode krompir upio tokom kuvanja. Nakon toga, čistu radnu površinu pospite brašnom i oklagijom razvucite testo.

shutterstock.com

Krofnice od krompira

Isto kao i kada pravite krofne, rub čaše umočite u brašno i utiskuje ga u testo, kako biste dobili savršene krugove. Po želji, ako pravite ovo za decu ili za dečka/devojku, možete koristiti i modlice za kolače, deca će obožavati krofnice u obliku raznih životinja, a dečka možete iznenaditi krofnicama u obliku srca.

U dublji tiganj stavite ulje da se zagreva, trebalo bi da ulje prekrije barem 3 centimetra od dna. Pržite krofnice na srednjoj temperature i gotove su kada dobiju zlatnožutu boju. Izvadite ih iz tiganja i stavite na tanjir obložen ubrusom da se prohlade, a ubrus će upiti višak masnoće. Služite uz pavlaku, kečap ili mladi luk i krastavčiće.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)