Popara je autentično, starinsko srpsko jelo koje se priprema od starog hleba. Ne postoje pisani tragovi kad je počela da se priprema, ali se veruje da je nastala u ruralnim krajevima, a recept se prenosio sa kolena na koleno od 17. ili 18. veka, a verovatno i ranije. Nastala je kao narodno jelo siromaha, kada se ništa nije bacalo, posebno ne hleb, koji je bio osnova svakodnevne ishrane.
Tako su nekadašnje srpske domaćice smislile kako da naprave jednostavan obroke od hleba, vode, masti i mlečnih proizvoda, pa je tako nastala popara. Zanimljivo je da u Grčkoj postoji slično jelo zvano paximadi me nero, gde se koristi sušeni hleb sa vodom i maslinovim uljem, dok se u Turskoj papara pravi na sličan način, ali je više kao supa sa hlebom i mesom.
Srećna republika vam poklanja recept za pravu, srpsku autentičnu poparu.
Sastojci:
- 400 g bajatog hleba (najbolje stardva dana)
- 700 ml vode
- 1 kašičica soli (po ukusu)
- 50 g maslaca ili masti (ili 3 kašike ulja)
- 150 g sitnog sira (ili feta, može i kašika-dve kajmaka)
Priprema:
Isecite ili iskidajte hleb na manje komade, a ako je baš tvrd možete da ga malo pokvasite vodom. U šerpi zagrejte 700 ml vode sa jednom kašičicom soli. Dodajte maslac, ulje ili mast (ako se odlučite za mast to će biti vrhunski specijalitet i samo će tako imati nezamenljivi štek) i sačekajte da sve provri. Hleb stavite u tanjir ili veću činiju, prelijte ga vrućom vodom, poklopite i ostavite da odstoji pet do 10 minuta da hleb dobro omekša i upije tečnost. Lagano izgnječite viljuškom da se sastojci sjedine, pa dodajte sitan sir ili kajmak, sve dobro promešajte da se sastojci sjedine. Servirati sa malo sira na vrhu ili kockicom putera i poslužiti uz kiselo mleko, jogurt ili čašu mleka.
Uživajte!
Komentari (0)