Jela bez mesa

STARINSKO JELO BEZ IJEDNE KAPI ULJA: Manastirska pita sa pečurkama - recept za koji se otimaju domaćice!

Za ljubitelje testa ovo je gozba za sva čula, a fantastičan ukus će vas jednostavno oduševiti.

17.02.2025 08:01

STARINSKO JELO BEZ IJEDNE KAPI ULJA: Manastirska pita sa pečurkama - recept za koji se otimaju domaćice!
Shutterstock

Starinska jela, koja su nekada pravile naše bake i prabake, polako ali sigurno se vraćaju na srpske trpeze. Ova jela su bila veoma jednostavna, fantastičnog ukusa, a izuzetno zdrava. Za sve ljubitelje domaće kuhinje, ali i one koji vole testo nudimo vam manastirski recept za pitu sa pečurkama koja će vas oduševoti svojim fantastičnim ukusom. Kako se približava vaskršnji post ovo će biti sjajan izbor i za sve one koji poste.

Najbolje od svega je što se ova pita priprema bez ijedne kapi ulja, tako da nema masnoće koja goji. Za ovim receptom se otimaju domaćice, zato što se manastirska pita može spremati za razne prilike, kad vam dođu gosti ili kad jednostravno poželite da obradujete sebe ukusnim zalogajem. 

Srećna republika vam poklanja recept za manastirsku pitu sa pečurkama i verujemo da ćete biti oduševljeni. 

Sastojci: 

Testo za pitu:

  • 600 g brašna
  • 20 gr kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 350 ml vode

Sastojci za fil:

  • 300 g sočiva
  • 200 g praziluka
  • 1 glavica crnog luka
  • 400 g šampinjona
  • so, biber
  • aleva paprika

Priprema: 

U posudu stavite litar i po vode, a potom dodajte 300 g opranog i očišćenog sočiva i kašičicu soli, te ostaviti da se skuva. U drugoj posudi ili dubljem tiganju propržite praziluk i glavicu crnog lukasa malo vode, a zatim dodajte iseckane pečurke. Nakon što ispari sav višak vode, dodajte proceđeno i u hladnoj vodi oprano, skuvano skočivo. Vrstu i količinu začina dodajte po svom ukusu - so, biber, aleva paprika... Nakon što se sve lepo ukrčka, ostaviti da se dobijena smesa prohladi, a za to vreme pripremite testo.

Sipajte u činiju brašno, napravite u sredini udubljenje, te u njega dodajte kvasac, malo vode i jednu kašičicu šećera. Usitnite kvasac, dodajte kašičicu soli, oko 300 ml tople vode i umesite testo na pobrašnjenoj površini. Zamešeno testo podelite na 10 do 12 manjih loptica.

Loptice lepo oblikujte, pospite malo brašnom i ostavite da odstoji 15 do 20 minuta. Nakon toga od svake jufkice se pravi kora koja se stavi u tepsiju sa pak pairom, odozgo se bogato nafiluje, pa stavi naredna kora i tako radom. Ako nemate vremena da pravite kore možete da upotrebite i gotove kore za pitu. Manastirska pita se peče oko 35 minuta na 200 °C.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)