Jela bez mesa

PAPRIKE PUNJENE SIROM: Lagani letnji obrok iz kuvara naših baka!

Možete ih poslužiti uz salatu kao poseban obrok ili dodatak uz meso sa roštilja, savršeno ide uz ćevape, pljeskavice i pečenu piletinu.

Slika Autora
byDragana Petrović

22.07.2025 08:02

PAPRIKE PUNJENE SIROM: Lagani letnji obrok iz  kuvara naših baka!
Shutterstock/Lesya Dolyuk

Paprika je jedno od najzdravijih vrsta povrća i vrlo zahvalno za pripremu posebno leti. Kad nemate vremena da kuvate i cupkate uz vreo šporet satima tu su recepti za lagana, letnja jela koja svi vole. Paprika je bogata je vitaminom C, prirodnim šećerima i mineralnim solima, zbog čega nije samo ukusna, već i veoma korisna za zdravlje. Posebno leti, kada nam je potrebno da osvežimo i nahranimo organizam laganim, a hranljivim obrocima.

Ako želite bogatiji ukus, u fil možete dodati seckani peršun, malo pavlake ili čen belog luka. Mogu se poslužiti uz osvežavajuću salatu od krastavaca i jogurta, ili uz krišku domaćeg hleba. Punjene parike sa sirom mogu biti lagano glavno jelo, predjelo ili prilog uz meso s roštilja zato što savršeno idu uz ćevape, pljeskavice ili pečenu piletinu.

Srećna republika vam poklanja recept za parike punjene sirom koje se sprema za manje od pola sata, a podseća na domaće specijalitete iz kuvara naših baka.

Sastojci:

  • 5 svežih paprika (birajte mesnate, čvrste plodove)
  • 4 jaja
  • 500 g domaćeg ili mladog sira (može i mešavina feta i sitnog sira)
  • so po ukusu
  • 2 kašike palente (za dodatnu punoću i blagu hrskavost)
  • 2 kašike pavlake

Priprema:

Paprike pažljivo operite i očistite od semenki. Idealne su crvene i žute paprike, koje su nešto slađe i vizuelno atraktivnije na tanjiru. Prilikom čišćenja odsecite samo vrh, važno je da paprike ostanu cele.

U većoj posudi umutite jaja, dodajte izmrvljen sir, so po potrebi, pavlaku i dve kašike palente u smesu koja će upiti višak tečnosti i pomoći da fil bude kompaktniji i kremast.

Napunite paprike pripremljenim nadevom, vratite vrh paprike kao poklopac, poređajte ih u pleh koji ste prethodno podmazali uljem ili obložili papirom za pečenje.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, od 15 do 20 minuta, dok paprika ne omekša, a nadev se lepo ispeče. Spoj jednostavnosti, domaćeg ukusa i bogate teksture oduševiće sve generacije. Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)