Paprika je jedno od najzdravijih vrsta povrća i vrlo zahvalno za pripremu posebno leti. Kad nemate vremena da kuvate i cupkate uz vreo šporet satima tu su recepti za lagana, letnja jela koja svi vole. Paprika je bogata je vitaminom C, prirodnim šećerima i mineralnim solima, zbog čega nije samo ukusna, već i veoma korisna za zdravlje. Posebno leti, kada nam je potrebno da osvežimo i nahranimo organizam laganim, a hranljivim obrocima.
Ako želite bogatiji ukus, u fil možete dodati seckani peršun, malo pavlake ili čen belog luka. Mogu se poslužiti uz osvežavajuću salatu od krastavaca i jogurta, ili uz krišku domaćeg hleba. Punjene parike sa sirom mogu biti lagano glavno jelo, predjelo ili prilog uz meso s roštilja zato što savršeno idu uz ćevape, pljeskavice ili pečenu piletinu.
Srećna republika vam poklanja recept za parike punjene sirom koje se sprema za manje od pola sata, a podseća na domaće specijalitete iz kuvara naših baka.
Sastojci:
- 5 svežih paprika (birajte mesnate, čvrste plodove)
- 4 jaja
- 500 g domaćeg ili mladog sira (može i mešavina feta i sitnog sira)
- so po ukusu
- 2 kašike palente (za dodatnu punoću i blagu hrskavost)
- 2 kašike pavlake
Priprema:
Paprike pažljivo operite i očistite od semenki. Idealne su crvene i žute paprike, koje su nešto slađe i vizuelno atraktivnije na tanjiru. Prilikom čišćenja odsecite samo vrh, važno je da paprike ostanu cele.
U većoj posudi umutite jaja, dodajte izmrvljen sir, so po potrebi, pavlaku i dve kašike palente u smesu koja će upiti višak tečnosti i pomoći da fil bude kompaktniji i kremast.
Napunite paprike pripremljenim nadevom, vratite vrh paprike kao poklopac, poređajte ih u pleh koji ste prethodno podmazali uljem ili obložili papirom za pečenje.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, od 15 do 20 minuta, dok paprika ne omekša, a nadev se lepo ispeče. Spoj jednostavnosti, domaćeg ukusa i bogate teksture oduševiće sve generacije. Prijatno!
Komentari (0)