Ruža je kraljica cveća koja ne vlada samo baštama i buketima već i u kuhinji. Latice ruža se vrlo aromatične i nekad su od njih naše bake pravile ukusno slatko, ali i sirup za sok koji je najbolji napitak za osveženje tokom vrelih letnjih dana. Ne samo što osvežava već je sjajan i za organizam.
U narodnoj medicini koristi se za negu jetre i creva, dok je u kozmetici prisutna vekovima kao saveznik kože, zahvaljujući svojim antioksidansima i vitaminima. Latice od ruže sadrže vitamine A, C i E, flavonoide i niz bioaktivnih supstanci koje deluju umirujuće na organizam, jačaju imunitet i neguju kožu iznutra. U ajurvedskoj i tradicionalnoj medicini koriste se za smirenje nervnog sistema, poboljšanje varenja, balansiranje hormona i detoksikaciju jetre.
Zato nije ni čudo što je sirup od ruže oduvek bio ne samo osveženje, već i deo kućne apoteke naših baka. Recept za sirup od ruža je gotovo zaboravljen, a mi vam donosimo kako da ga napravite.
shutterstock.com/Gorlov Alexander
Važno je da birate ruže koje nisu prskane, niti prljave od raznih zagađenja. Priprema ovog eliksira ne traži kulinarsku virtuoznost, već malo strpljenja, sunčanih dana i domaće, mirisne ruže. Najbolje su baštenske, stare sorte, grmolike i opojnog mirisa.
Sastojci:
- 100 do 120 g svežih latica ruža
- 4 kesice limuntusa
- 5 l vode
- 3 kg šećera
Priprema:
U veliku činiju i šerpu od pet litara stavite latice ruža, sipajte limuntus i nalijte vodu do vrha. Pokrite tanjirom (ne poklopcem!) i ostavite posudu 10 dana na suncu idealno na terasi ili pored prozora. Nakon deset dana, procedite tečnost kroz gazu. Dodajte šećer, a može i med ako želite zdraviju varijantu i sve dobro promešajte. Ostavite još sat vremena da se šećer u potpunosti istopi. Sirup sipajte u sterilne flaše i dobro zatvorite.
Kako je u pitanju sirup obavezno se razblažuje sa vodom, a u čašu možete dodati i kockice leda za dodatno osveženje.
Komentari (0)