U ponedeljak je počeo Uskršnji post, koji se još naziva i Časni post, Vaskršnji post ili Sveta četrdesetnica i on prethodni velikom hrišćanskom prazniku - Uskrs. U danima posta jede se više variva, voća i povrća, pa domaćicama uvek dobro dođe neki novi recep posebno za jela na vodi. Godinama pripremajući monašku hranu u skladu s drevnim hilandarskim recepturama, posna jela koja se nađu na trpezi treba da budu ukusna, zasitna, ali i da daju snagu monasima za svakodnevne obaveze u dane posta.
Mnogi imaju dilemu da li u dane posta na vodi treba jesti namirnice od kojih se dobijaju ulja, ali monasi kažu da je to pogrešno. Dakle, tokom posta na vodi možemo koristiti sve povrće i, naravno, sve voće odnosno orahe, lešnike, golicu, susam, masline...
Srećna Republika vam poklanja tradicionalni recept za posnu čorbu od krompira koja se redovno priprema u manastiru Hilandaru, posebno u dane posta. Pravi se bez ulja, vrlo je ukusna i zdrava, a daje snagu monsima za svakodnevne obaveze.
Sastojci:
- 500 g krompira
- 250 g šargarepe
- 2 glavice crnog luka
- 1 paprika
- so
- origano
- peršun
Priprema:
Krompire i šargarepu oljuštiti, pa iseckati krompir na kockice, a šargarepu na kolutiće. Prodinstati luk sečen na krupnije kriše na malo vode koliko da omekša, pa dodati krompir, papriku i šargarepu, naliti vode, posoliti, poklopite i ostavite da se krčka na tihoj vatri. Čorba je gotova kad se povrće omekša, a smesa zgusne. Po želji, na kraju možete dodati iseckan peršun i malo origana. Uživajte!
Komentari (0)