S početkom jeseni, mnogi se okreću starinskim metodama pripreme zimnice. Ova praksa ne samo da čuva bogatstvo ukusa svežeg povrća, već i omogućava pripremu zdravih namirnica bez konzervansa. Jedan od omiljenih zimskih specijaliteta je kuvani paradajz, čiji recept prenosimo u nastavku.
Sastojci:
- 6 kg paradajza (pre čišćenja)
- 2 kašike soli
- 4 kašike šećera
- Crni luk i ljute papričice, celer - sve po ukusu
Priprema:
Paradajz dobro operite, očistite i iseckajte na komade. Zatim ga sameljite u mašini za mlevenje paradajza. Dobijeni sos procedite kroz specijalnu cedaljku kako biste uklonili suvišnu tečnost.
Sipajte procedjeni paradajz u šerpu, dodajte so i šećer, a po želji i crni luk, ljute papričice ili celer. Kuvajte na srednjoj temperaturi. Kada provri, nastavite sa kuvanjem još 10-15 minuta.
Flaše zagrijte u rerni na 100 stepeni, ostavljajući ih 10 minuta.Vrući paradajz sipajte u vruće flaše. Na svaku flašu stavite parče celofana potopljenog u alkohol ili rakiju, čvrsto stegnite gumicom i zatvorite.
Flaše uvijte u peškir i ostavite da se hlade 24 sata.
Ovaj recept ne samo da će obogatiti vašu zimnicu, već će vas i podsetiti na tradicionalne ukuse domaće kuhinje. Uživajte u svom domaćem kuvanom paradajzu tokom hladnih zimskih meseci!
Komentari (0)