Jela bez mesa

STARINSKI RECEPT ZA KUVANI PARADAJZ: Požurite, ovo vam je poslednji voz za pripremu!

Ne propustite priliku za spremanje ovog specijaliteta.

01.10.2024 06:01

STARINSKI RECEPT ZA KUVANI PARADAJZ: Požurite, ovo vam je poslednji voz za pripremu!
Schutterstock

S početkom jeseni, mnogi se okreću starinskim metodama pripreme zimnice. Ova praksa ne samo da čuva bogatstvo ukusa svežeg povrća, već i omogućava pripremu zdravih namirnica bez konzervansa. Jedan od omiljenih zimskih specijaliteta je kuvani paradajz, čiji recept prenosimo u nastavku.

Sastojci:

- 6 kg paradajza (pre čišćenja)

- 2 kašike soli

- 4 kašike šećera

- Crni luk i ljute papričice, celer - sve po ukusu

shutterstock.com

Starinskir ecept za kuvani paradajz morate da isprobate

Priprema:

Paradajz dobro operite, očistite i iseckajte na komade. Zatim ga sameljite u mašini za mlevenje paradajza. Dobijeni sos procedite kroz specijalnu cedaljku kako biste uklonili suvišnu tečnost.

Sipajte procedjeni paradajz u šerpu, dodajte so i šećer, a po želji i crni luk, ljute papričice ili celer. Kuvajte na srednjoj temperaturi. Kada provri, nastavite sa kuvanjem još 10-15 minuta.

Flaše zagrijte u rerni na 100 stepeni, ostavljajući ih 10 minuta.Vrući paradajz sipajte u vruće flaše. Na svaku flašu stavite parče celofana potopljenog u alkohol ili rakiju, čvrsto stegnite gumicom i zatvorite.

Flaše uvijte u peškir i ostavite da se hlade 24 sata.

Ovaj recept ne samo da će obogatiti vašu zimnicu, već će vas i podsetiti na tradicionalne ukuse domaće kuhinje. Uživajte u svom domaćem kuvanom paradajzu tokom hladnih zimskih meseci!

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)