Jela bez mesa

STARINSKI RECEPT ZA TURŠIJU: Nema kuvanja, uspeva i početnicima - tajna je u OVOM prelivu

Povrće koje se kiseli mora biti sveže, čvrsto i zdravo.

07.09.2024 08:01

STARINSKI RECEPT ZA TURŠIJU: Nema kuvanja, uspeva i početnicima - tajna je u OVOM prelivu
Shutterstock

Kiseljenje povrća odnosno turšija je tradicionalni način pripreme zimnice u Srbiji. Jesen je pravo vreme za pripremu turšije koja se kasnije tokom zime koristi najčešće za salatu.

Domaća turšija je prirodni probiotik koji obnavlja crevnu mikrofloru, ubrzava metabolizam, poboljšava imunitet... Kisela hrana, odnosno turšija doprinosi ravnoteži u ishrani posebno ukoliko je ona bazirana na mesu, jajima, mlečnim proizvodima kao što je to kod nas.

Povrće koje se kiseli mora biti sveže, čvrsto i zdravo. Ukiseljeno povrće čuva se nakon kiseljenja na tamnom i hladnom mestu. Ovaj način pripreme zimnice vrlo je popularan zato što svako, pa i početnici u kuhinji, mogu bez problema da pripreme turšiju.

Srećna republika vam donosi starinski recept za turšiju, onako kako su ga pripremale naše bake.

Potrebno:

  • 5 kg povrća po izboru za turšiju (krastavčići, paprike, šargarepa, zeleni paradajz...)
  • 5 l vode 
  • 1l sirćeta 
  • 13 supenih kašika šećera
  • 5 supenih kašika soli
  • 1 kesica vinobrana
  • začini: biber u zrnu, mirođija, ren...

Priprema:

Povrće dobro oprati, šargarepu oguliti, a ostalo povrće  očistiti od peteljki. Povrće poređati u bure ili veće tegle ukoliko nemate bure i pritisnuti ga. Pripremite preliv od vode, sirćeta, soli, šećera i vinobrana.
Sve dobro izmešajte da se sastojci istope. Nema potrebe da kuvate preliv, već samo onako hladno preliti preko pripremljenog povrća. Dobro zatvorite bure ili tegle i ostavite na hladnom i tamnom mestu. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)