Ostavljanje turšije za zimu je tradicija u Srbiji kako bi se povrće sačuvalo za hladne zimske dane. Posebno je popularna turšija iz bureta koja će vam omogućiti da se cele zime imate ukusnu i zdravu salatu.
Postoje brojni saveti za ostavljanje turšije ali se nekako uvek najbolje pokaže tradicionalni recept onako kako su to nekad radile naše bake. Vrstu i količinu povrća možete da prilagođavate veličini bureta. Ukoliko nemate mogućnost ni mesto gde da držite bure možete povrće složiti i u velike tegle.
Srećna republika vam donosi starinski recept za turšiju iz bureta.
Sastav:
- 2 kg šiljatih zelenih paprika
- 2 kg zelenog paradajza
- 2 kg krastavčića
- 2 kg karfiola
- 1 kg šargarepe
- po želji crni luk, kupus
Tečnost za turšiju :
- 1 l prokuvane vode
- 9 l hladne vode
- 300 g soli
- 200 g šećera
- 2 l alkoholnog sirćeta (može i manje ako ne volite previše kiselo)
- 1 kesica bibera u zrnu
- 2 kesice vinobrana
- 2 kesice konzervansa
Priprema:
Povrće dobro oprati, šargarepu očistiti i iseći na 4 dela po dužini. Papriku i paradajz malo viljuškom probušiti da se bolje ukiseli. Karfiol iskidati na cvetiće, luk oljuštiti a kupus očistiti od spoljašnjih listova i iseće na četvrtinu. Jedan litar vode prokuvati sa šećerom, solju i biberom. U toplu tečnost sipati sirće, konzervans, vinobran i sve to sjediti sa još 9 l hladne nekuvane vode. Povrće složiti u bure ili u tegle, preliti pripremljenom tečnošću, zatvoriti i ostaviti na tamnom, hladnom mesti 21 dan da se povrće ukiseli nakon čega je turšija spremna za jelo.
Komentari (0)