Jela bez mesa

DOMAĆI PIRE OD PARADAJZA: Bez ovoga nema zimnice - uspeva čak i početnicima

Priprema se brzo i jednostavno, a sjajan je dodatak jelima posebno mesu.

20.08.2024 06:01

DOMAĆI PIRE OD PARADAJZA: Bez ovoga nema zimnice - uspeva čak i početnicima
shutterstock.com

Srpske domaćice uveliko pripremaju zimnicu. Spacijaliteti od paradajza su posebno omiljeni od dobro poznatog kuvanog paradajza koji se može upotrebiti za čorbe, prelive, soseve ili salate do pirea od ovog povrća koji je vrlo zahvalan i može se koristiti na razne načine.

Paradajz pire je sjajan dodatak za mnoga jela od mesa, za soseve ili čak namaze i salate. Daje poseban šmek jelu ističući ukus, ali i teksturu specijaliteta koji ste pripremili. Najbolje od svega je što se vrlo jednostavno priprema, ne zahteva previše vremena i uspeva čak i početnicima u kuhinji.

Prilikom spremanja ove zimnice važno je samo da pogodite teksturu, zato što paradajz pire ne sme da bude previše redak, ali ni suviše gust. Paradjz pire je bogat vitaminima i mineralima, pa je kao stvoren za hladne zimske dane kad su nam vitamini najviše potrebni.

Ne dodaje se konzervans, pa osim što je vrlo ukusana ova zimnica je i zdrava. Srećna republika vam poklanja domaći recept za paradajz pire koji ćete uvek i rado pripremati.

Sastojci:

  • 3 kg paradajza
  • 2 vezice peršunovog lista
  • malo luka vlašca
  • koren i list od celera
  • 1 glavica crnog luka
  • malo rena
  • soli po ukusu

Priprema:

Krupne zdrave plodove paradajza operite i skuvajte u vreloj posoljenoj vodi. Skuvan paradajz propasirajte kroz cediljku i ostavite da stoji oko 12 časova.

Dok stoji, paradajz će pustiti dosta vode koju treba odliti i upotrebiti za neko jelo. Gusti deo paradajza pomešajte sa iseckanim peršunovim listom, jednom i drugom vrstom luka, korenom celera, listom celera i struganim renom.

Sve lepo izmešajte, dodajte soli po ukusu, pa punite čiste teglice i povezujte ih duplim celofanom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)