Jela bez mesa

DOMAĆI SOK OD BOROVNICE: Starinski recept od tri sastojka oduševiće sve domaćice

Dok je sezona borovnica, spremite ovaj sok.

22.06.2024 08:00

DOMAĆI SOK OD BOROVNICE: Starinski recept od tri sastojka oduševiće sve domaćice
Shutterstock

Ovo je najjednostavniji recept za sok od borovnice! Sada je sezona borovnica, tako da nema razloga da ne uživate u ovom soku. Naši stari su verovali da je sok od borovnice dobar za jačanje imuniteta, a smatralo se da borovnica okrepljuje i popravlja krvnu sliku. Obilje vitamina je zastupljeno u borovnicama poput A, C, K, E, B6, B3, B1...Takođe, borovnica ima nisku kalorijsku vrednost, a od ovog voća mogu se praviti ukusni kolači, torte i druge poslastice. Isto, sok od borovnice je jedan od najukusnijih.

Sastojci:

  • 5 kg borovnica
  • 2,5 kg kristal šećera
  • 5 l vode 

Foto: Shutterstock

Kako se pravi domaći sok od borovnice

Priprema:

Borvnice dobro operite vodom. Stavite ih da u dublju posudu tako oprane i nalijte vodom. Sipajte 5 litara vode. Potom stavite na ringlu da se kuva i izgnječite alatkom za krompir pire. Kuvajte do ključanja. Kada sok provri kuvajte još pet minuta.

Kada se skuvalo procedite sok kroz veliku cediljku, polako pritiskajte da se sav sok iscedi. 

Sok još jednom procedite, ali kroz manju cediljku. U sok stavite gore navedenu meru šećera i stavite da se kuva, kada provri kuvajte još pet minuta. Mešajte da se ne zalepi za dno. Za to vreme pokupite penu koja se stvarala na vrhu.  Skinite sa ringle i onda ostavite da se malo ohladi. Potom ponovo procedite. Možete sada procediti i kroz gazu. 

Sok sipajte u vruće flaše, koje su sterilisane. Takođe, flaše tako vruće zatvaramo. To obezbeđuje da će sok trajati i da se neće brzo pokvariti.

Uživajte u soku!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)