Jela bez mesa

POSNI PASULJ KAKAV JOŠ NISTE PROBALI: "Klot" nikada nije bilo ukusnije, a jedno će vas posebno oduševiti!

Pasulj se zbog vlakana i nutrijenata koje sadrži smatraj jednim od najzdravijih jela.

25.04.2024 09:40

POSNI PASULJ KAKAV JOŠ NISTE PROBALI: "Klot" nikada nije bilo ukusnije, a jedno će vas posebno oduševiti!
shutterstock.com

Pasulj svi zovu "majka svih jela" zbog svoje hranljiivosti i zbog toga što svi ustanu sa stola nakon konzumiranja ovog tradicionalnog jela, izuzetno siti. Na ovoj namirnici odrasli su skoro svi i ona je bila osnova nedeljnog jelovnika. Budući da je vreme posta, tradicionalni posni pasulj je mnogima izbor za ručak a koliko se jednostavno priprema ovo jelo govori i sama poslovica "prosto ko pasulj".

Sastojci:

  • 500 grama pasulja
  • 2 šargarepe
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • zelena paprika
  • paradajz
  •  so i biber, slatka mlevena paprika - začinska,
  •  lovorov list
  •  svež peršun
  •  ulje
  •  ljute suve paprike

Priprema:

Potopiti pasulj veče pred kuvanja da odstoji. Procediti ga sutradan i isprati u vodi dobro.

U veću šerpu dodati dve kašiike ulja, zatim seckani luk i šargarepu i sve to prodinstati na srednjoj vatri dok ne omekša. Dodajte sitno seckanu papriku i paradajz pa dinstajte još par minuta.

Na kraju dodajti opran i oceđen pasulj, a onda sve izmešajte, dodajte začine i nalijte vodu do vrha šerpe. Kuvajte pasulj na laganoj vatri oko 2 sata. Peršun i seckani beli luk dodajte pred kraj kuvanja ovog jela a na kraju i peršun. Kada pasulj proključa, sklonite ga sa ringle i poslužite kada se malo ohladi. 

Ovako skuvan pasulj možete da prespete u vatrostalne činijice i zapečete u rerni sa suvim paprikama, ali možete poslužiti i uz ljute suve paprike.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)