Pasulj svi zovu "majka svih jela" zbog svoje hranljiivosti i zbog toga što svi ustanu sa stola nakon konzumiranja ovog tradicionalnog jela, izuzetno siti. Na ovoj namirnici odrasli su skoro svi i ona je bila osnova nedeljnog jelovnika. Budući da je vreme posta, tradicionalni posni pasulj je mnogima izbor za ručak a koliko se jednostavno priprema ovo jelo govori i sama poslovica "prosto ko pasulj".
Sastojci:
- 500 grama pasulja
- 2 šargarepe
- 2 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- zelena paprika
- paradajz
- so i biber, slatka mlevena paprika - začinska,
- lovorov list
- svež peršun
- ulje
- ljute suve paprike
Priprema:
Potopiti pasulj veče pred kuvanja da odstoji. Procediti ga sutradan i isprati u vodi dobro.
U veću šerpu dodati dve kašiike ulja, zatim seckani luk i šargarepu i sve to prodinstati na srednjoj vatri dok ne omekša. Dodajte sitno seckanu papriku i paradajz pa dinstajte još par minuta.
Na kraju dodajti opran i oceđen pasulj, a onda sve izmešajte, dodajte začine i nalijte vodu do vrha šerpe. Kuvajte pasulj na laganoj vatri oko 2 sata. Peršun i seckani beli luk dodajte pred kraj kuvanja ovog jela a na kraju i peršun. Kada pasulj proključa, sklonite ga sa ringle i poslužite kada se malo ohladi.
Ovako skuvan pasulj možete da prespete u vatrostalne činijice i zapečete u rerni sa suvim paprikama, ali možete poslužiti i uz ljute suve paprike.
Komentari (0)