Tikvice su izuzetno zdravo povrće bogato vitaminima, koje se, na žalost, ne koriste dovoljno u našoj ishrani. Vreme Vaskršnjeg posta koji je u toku je pravi trenutak da se ovo povrće nađi na trpezi.
Posna musaka sa tikvicama je vrlo ukusno jelo koje će oboriti s nogu čak i one koji ne mogu da zamisle obrok bez mesa. Uz to je ova musaka vrlo jeftina i jednostavana za pripremu.
Srećna republika vam poklanja recept za posnu musaku sa tikvicama, koji morate probati već danas.
Sastojci:
- 2 tikvice
- 4 kašike ulja
- 2 glavice luka
- 2 šargarepe
- 1 veza sremuša (ili 4 čena belog luka)
- 1 crvena paprika
- 1 šolja pirinča dugog zrna
- 1 manje pakovanje šampinjona
- 50 g biljnog kačkavalja
- 1 kocka biljne posne supe
- so, biber
Priprema:
U dubljoj posudi dinstajte sitno seckan crni luk, rendanu šargarepu i oprane i na kriške isečene šampinjone. Papriku isecite na kockice, pa dodajte u smesu, kao i isečeni sremuš. Dodajte pirinač i nalite šolju vode da se pirinač skuva, ali do pola. Posolite i pobiberite po ukusu. Tikvice očistite i isečite na kolutove.
U podmazan dublji pleh ređajte tikvice, pa nadev od šampinjona, pa opet tikvice i tako dok ne potrošite materijal. Prelijte sa većom šoljom supe koju ste napravili od jedne biljne kocke i vode. Ubacite da se musaka peče na 180 minuta oko 20 minuta. Kad je već gotova, preko musake pospite narendajte biljni kačkavlj i vratite u toplu rernu da se sir istopi. Možete je ukrasiti sa kolutovima paprike i strukom bosiljka.
Komentari (0)