Kao najlaganiji dečiji doručak majke su oduvek spremale palentu, jer je dete dobijalo potrebne hranljive nutrijente. Ovaj lagani obrok postao je izuzetno popularan, a preporučuju ga čak i svetski nutricionisti i fitnes treneri avima koji vode računa o svom izgledu.
Dok su je neki ranije smatrali sirotinjskom hranom, palenta je danas redovno na meniju najbogatijih ljudi na planeti i holivudskih glumica. Palenta se pravi na jednostavan način, a u zavisnosti od afiniteta svako od nas dodaje sastojke koje voli pa ih tako kombinuje sa njom.
Srećna republika vam donosi recept za posnu palentu koja je savršen obrok za dane Vaskršnjeg posta koji je u toku.
Sastojci:
- 250 g kukuruznog griza
- 400 ml vode
- kašičica soli
- kašičica posnog margarina
- tucana ljuta aleva paprika
Preliv:
- posni margarin
Priprema:
Sipati u šerpu vodu i sto i ostaviti da to poključa. Kada je voda proključala dodati margarin i smanjiti vatru postepeno a onda dodavati postepeno kukuruzni griz dok neprestano mešate. Palentu je neophodno kuvati dok se ne dobije određena gustina. Na drugoj strani u tiganju rastopiti posni margarin i ubaciti alevu papriku. Kada ulje prestane da pršti, skloniti ga sa vatre i time preliti posnu palentu koju smo već servirali u tanjir.
Komentari (0)