U toku je Božićni post koji traje sve do 7. januara pa mnogi koji poste imaju problem šta pripremiti za ručak. Kako ističu nutricionisti, to što se tokom posta ne konzumira meso, jaja, mleko i mlačeni proizvodi ne znači da treba da se odreknemo zdrave i ukusne hrane.
Tokom posta je važno koristiti što više povrća, dok je kombinacija žitarica i mahunarki odlična zamena za meso, dugo daje osećaj sitosti, a nećete imati ni nagle padove nivoa šećera u krvi.
Zdrava namirnica
Jedna od najzahvalnijih namirnica tokom posta je soja. Prvi pisani podaci o soji potiču iz 3000. godine p. n. e. Pored pirinča, pšenice, ječma i prosa, soja je jedan od glavnih useva koji su značajno doprineli opstanku kineske civilizacije. I danas je soja osnova kineske kuhinje dok se u zapadnom svetu manje koristi iako je izuzetno zdrava.
Bogata je proteinima koji sadrže sve esencijalne aminokiseline koje ovu namirnicu svrstavaju u superhranu. Od soje mogu da se pripremaju brojna jela, variva ali i pljeskavice koje mogu da budu ukusne kao i one od mesa iako su neuporedivo zdravije. Uz to se brzo i jednostavno pripremaju, pa ćete ih sigurno praviti i nakon što prođe Božićni post.
Srećna republika vam poklanja recept za posne pljeskavice od soje koji će vas oduševiti.
Sastojci:
- 150 g sojinih ljuspica
- 100 g sredine od hleba
- 2 šargarepe
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 krompir
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 200 g brašna
- 1 kašika začina
- 1/2 kašičice bibera
- ulje za prženje
Priprema:
Sojine ljuspice potopiti u toplu vodu i ostavite ih da dobro nabubre. Toplom vodom pokvasiti sredinu hleba, izmrvite pa dodajte u dobro oceđenu soju. Luk, krompir i šargarepu sitno izrendati pa sjedinti sa sojom. Dodati začine i sa brašnom napraviti smesu. Brašnjavim rukama formirati loptice i malo dlanom spljeskati, pa pržiti u vrelom ulju. Vaditi pljeskavice na papirni ubrus, da upiju višak masnoće. Služiti uz prilog i salatu po želji. Prijatno!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)