Psihologija

Koja je CENA LJUBAVI? Dužina braka zavisi od toga KOLIKO NOVCA IMATE

„Ljubav se ne kupuje“ izgleda da ne važi, ako je verovati jednom istraživanju koje je pokazalo da ona itekako zavisi od debljine vašeg novčanika i koliko para prebrojavate, barem kada je u pitanju jači pol.

22.08.2022 20:00

Koja je CENA LJUBAVI? Dužina braka zavisi od toga KOLIKO NOVCA IMATE
Foto: Shutterstock

Potrošačko društvo je izgleda učinilo svoje, a i pored ravnopravnosti koja je sve više prisutna i koja je uzela "danak", izgleda da neke stvari zaista utiču na međuljudske odnose i da se ne „praštaju“. Jedna od tih su zarade. Iako je idealna situacija da u današnjem modernom svetu muškarac i žena jednako dobro zarađuju, po mogućstvu da DOBRO zarađuju oboje, uvek na vagi ravnoteže jedna strana preovlađuje.

Istraživanje koje je rađeno među muškarcima i ženama, starosti između 18 i 32 godine, pokazalo je da postoji 15 odsto veća šansa da su muškarci koji zarađuju manje od žena, neverni. Sa druge strane, oni koji su zarađivali više od žena bili su lojalniji i verniji partneri.

Kada su žene u pitanju, rezultati su pokazali zanimljive činjenice. Bez obzira na to da li su žene zarađivale manje ili više od svojih partnera bile su im svakako verne i nisu osećale potrebu da varaju, što naučnici objašnjavaju različitim sklopom razmišljanja. Muškarci su pokazali zavist u odnosu na žene kada je zarada partnerke premašivala njihovu, međutim kada su se približavali istom nivou kao svoje partnerke, ta zavist se smanjivala.

 

 

Kroz istoriju su muškarci pokazivali dominaciju i da su jači pol. Ženska nezavisnost u finansijkom smislu dovela je do toga da njihovo samopouzdanje bude „poljuljano“ pa bi utehu zbog toga pronalazili u drugoj ženi, pokazujući na taj način da imaju potpunu kontrolu nad svojim životom, jer su „muško“.

Međutim, kod nekih muškaraca se javlja strah od nezavisnosti žene, jer smatraju da ih ona može napustiti u bilo kom trenutku, pokazuju istraživanja.

Ovakve situacije su naročito prisutne kod manipulatora i narcisoidnih ličnosti, smatraju stručnjaci, jer na taj način pokušavaju da nadoknade svoje neke nedostatke i nesigurnosti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)