Psihologija

5 znakova da je drugarica LJUBOMORNA NA VAS

Prijateljstvo se gradi godinama i sa prijateljima delujemo najintimnije stvari. Ipak, pre nego što to učinimo, nije na odmet proanalizirati taj odnos jer neka druženja budu stavljena na iskušenje.

19.08.2022 20:00

5 znakova da je drugarica LJUBOMORNA NA VAS
shutterstock.com

Svaki odnos zahteva iskrenost i posvećenost, ali smo zato srećni kada imamo zdrava prijateljstva i veze. Mnogi misle da se broj prijatelja meri time koliko su sposobni da takve kvalitetne veze neguju, međutim suština je u tome da imate i par osoba sa kojima delite tajne. Sa prijateljima delimo i srećne i teške trenutke, ali znamo da u njima imamo oslonac i podršku za sve poteškoće na koje nailazimo kroz život.

Za žene je posebno važno da neguju prijateljstva jer dobra prijateljica je poput terapije, lekovita. Naročito u situacijama kada su nam potrebni saveti ili uteha. Ipak, ukoliko prijateljstvo nije dostiglo taj nivo zrelosti da bez rezrve delite sve sa svojom prijateljicom, pali se alarm. U takvim odnosima moguće je da jedna od osoba oseća zavist i ljubomoru prema drugoj, a evo kako da to prepoznate.

Ne raduje se lepim vestima koje delite sa njom

Ukliko ste napredovali na poslu ili napokon pronašli partnera, odlučili da otpočnete zajednički život, normalna je stvar da to podelite sa onima koje volite. Među najbližima je naravno i ta jedna prijateljica koju ste izdvojili u posebne ljude u vašem životu i jedva čekate da sa njom podelite radosne vesti. Međutim, ako naiđete na to da ona traži neke izgovore, pokazuje sumnju ili nešto negoduje, a izraz lica je ne baš oduševljen, vaša prijateljica je ljubomorna.

 

 

Takmiči se sa vama

Takmičenje može biti od najbezazlenijih stvari poput iste odeće, ali i nekih situacija u životu koje podelite sa njom, a onda vidite da ona usmeri interesovanje na iste stvari. Mnogi mogu da ovo poistovete sa tim da ste vi možda ipak njen uzor i da vam se divi, ali ne treba isključiti i opciju da je po sredi ljubomora.

Nekada se osećate neprijatno zbog nje

Ako imate iskrenog prijatelja, vaša sreća bi trebalo da bude i njegova. Mnoge žene se često osećaju neprijatno zbog svojih dostignuća relativizirajući to zbog možda neuspeha njihove prijateljice na tom polju. Takođe ljubomorni prijatelj će uvek vaš uspeh pripisati pukoj sreći, a ne vašim kvalitetima i sposobnostima.

 

 

Vaša prijateljica je nesigurna

Ljudi koji se bore sa niskim samopouzdanjem i nesigurni su u sopstvenu vrednost često osećaju kompleks niže vrednosti u odnosu na druge pa tako su skloni da se ljubomorno ponašaju. To potkrepljuje jedno istraživanje iz 2009. godine koje navodi da se emocije formiraju u adolescenciji i da su tinejdžeri koji su se osećali nesigurno, kasnije bili ljubomorniji u takvim odnosima.

Ne podržava vas i svađalački je nastrojena

Komentari u kojima nedostaje podrška vaše prijateljice da ostvarite neki cilj pokazuje da je kod nje prisutna zavist i da je ljubomorna. Ako vas odvraća od zacrtanih ciljeva poput kupovine nekretnina, govoreći kako je to loša ideja ili govori loše o nekome ko vam je potencijalni partner, pritom da ga ne poznaje, jasan je znak da se teško nosi sa vašim uspesima i ciljevima.

 

 

Šta uraditi i kako razgovarati sa takvom prijateljicom?

Pokušajte da razgovarate o problemu, ali prethodno analizirajući odnos i to koliko ste vi doprineli tome. Ukoliko ste se mnogo hvalili ili namerno izazvali negativnu reakciju pokušajte da to ispravite. U svakom drugom slučaju, ako ni to ne pomogne, razmislite da li je vredno ulagati u takvo neiskreno prijateljstvo.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)