Psihologija

SLANJE "BEZOBRAZNIH" FOTOGRAFIJA NIJE SAMO ZABAVA: Zapanjiće vas šta to može da govori o ljudima!

Naučnici su sproveli više istraživanja na fakultetima i došli do zaključka da takva vrsta ponašanja ne mora biti uzrok poremećaja, ali na više načina utiče na mentalno zdravlje.

02.03.2023 21:01

SLANJE "BEZOBRAZNIH" FOTOGRAFIJA NIJE SAMO ZABAVA: Zapanjiće vas šta to može da govori o ljudima!
shutterstock.com

Slanje "bezobraznih" fotografija većina ljudi shvata kao zabavu. Međutim, studija koja je sprovedena na jednom američkom tehničkom fakultetu u Teksasu sugeriše da bi takvo ponašanje moglo da ukazuje i na neku od mentalnih poremećaja.

Iako naučnici nisu utvrdili direktnu povezanost, primećeno je da su osobe sklone slanju eksplicitnih totografija više sklone depresiji i anksioznosti. Zanimljivo je i da takva vrsta ponašanja više utiče na žene nego na muškarce. 

Pixabay.com

Istraživanje je sprovedeno među studentima jednog fakulteta u Teksasu

Rezultati istraživanja

Istraživanje je sporovedeno na 2.160 studenata i naučni su došli do zaključka da slanje eksplicitnih fotografija može biti povezano sa depresijom, ankcioznošću, ali i sa problemima sa spavanjem i kompulzivnim seksualnim ponašanjem. 

Tim istraživača na čelu sa dr Nikolasom Borgongom podelio je studente u četiri grupe: oni koji su slali "bezobrazne" fotografije, oni koji su ih primali, oni koji su razmenjivali takav sadržaj i oni koji uopšte nisu slali eksplicitne slike. Istraživači su otkrili da osobe koje su samo slale bezobrazne fotografije, ali ih nisu i primale, imaju najviše problema sa depresijom, ankcioznošću i probleme sa spavanjem u odnosu na druge grupe.

- Iako takva vrsta ponašanja ne mora nužno da bude uzrok negativnog ishoda po mentalno zdravlje, izvesno je da određena povezanost postoji - napisali su autori studije.

Naučnici su otkrili da postoji i veza između takvog ponašanja i uživanja u marihuani i kompulzivnom seksualnom ponašanju. U pitanju je ponašanje koje se kvalifikuje kao hiperseksualnost, odnosno zavisnost od se*sa i definiše se kao preterana zaokupljenost intimnim odnosima. 

- Ovakve osobe teško kontrolišu svoje porive, lako se upuštaju u intimne odnose i a njihova zaokupljenost se*som može da utiče na mentalno zdravlje, njihov posao i život uopšte - rekli su na klinici Mejo.

Foto: Shutterstock

Istraživanja su pokazala da slanje eksplicitnih poruka više utiče na žene nego na muškarce

Konzumiranje marihuane

Osobe koje su slale i primale eksplicitne fotografije više su koristili marihuanu  u poređenju sa onima koje takva vrsta zabave uopšte ne zanima.

- Zaključak je da je razmena "bezobraznih" slika povezana ne samo sa depresijom i ankcioznošću, već je snažno uvezana i sa kompulsivnom seksualnošću i konzumiranjem marihuane - zaključak je istraživača.

Psiholozi pak smatraju da ovakva vrsta ponašanja uz dobrovoljni pristanak obe strane povećava samopouzdanje.

Teksaška studija nije prva koja povezuje ovakvu vrstu ponašanja sa depresijom. Slično istraživanje sprovedeno je 2020. širom španskih fakulteta, a učestvovale su samo žene. Zaključak je bio da će dame koje šalju eksplicitne fotografije svojim partnerima imati 1,43 puta veću šansu da upadnu u depresiju ili da pate od anksioznosti, posebno ukoliko su dugo apstinirale. 

Posebna priča je zloupotreba fotografija koje, ukoliko se pojave na društvenim mrežma, sigurno vode do ozbiljnih problema koji se mogu završiti depresijom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)