Prirodom do zdravlja

UKOLIKO ŽELITE DA IZBEGNETE PREHLADE, NE PRESKAČITE OVE 3 NAMIRNICE: Delotvornije su od svega drugog!

Na ovaj način se može ojačati imunitet tokom sezone gripa i prehlada.

25.01.2025 20:30

UKOLIKO ŽELITE DA IZBEGNETE PREHLADE, NE PRESKAČITE OVE 3 NAMIRNICE: Delotvornije su od svega drugog!
Shutterstock

Sezona gripa i prehlada uzima maha, a mnogi ljudi u potrazi za prirodnim rešenjima za očuvanje zdravlja okreću se određenim namirnicama koje mogu poboljšati imunitet. Svi se trudimo da se zaštitimo od bolesti, ali pitanje je koliko uspevamo u tome. Dok je snažan imunološki sistem važan tokom cele godine, tokom hladnih zimskih meseci postaje ključan. Stručnjaci tvrde da dodavanje namirnica bogatih vitaminima, mineralima, antioksidansima i bioaktivnim spojevima može prirodno ojačati imunitet.

Jedno od nedavnih istraživanja, u kojem je učestvovao vodeći stručnjak dr Šem Sin, istakao je tri ključne namirnice koje mogu značajno doprimeti našem zdravlju.

- Kurkuma, đumbir i agrumi se izdvajaju kao prvoklasna superhrana koja je ne samo lako dostupna, već i jednostavna za uključivanje u svakodnevne obroke - ističe dr Sin.

Shutterstock

Poboljšajte svoj imunitet tokom zime da ne biste neprestano bili zapušenog nosa 

Kurkuma: Snažan saveznik protiv upale

Kurkuma, poznata po živopisnoj zlatnoj boji i zemljanom ukusu, ključna je namirnica u mnogim domaćinstvima koja pazi na zdravlje.

- Popularnost kurkume je zaslužena. Sadrži kurkumin, snažan spoj sa protivupalnim i antioksidativnim svojstvima koji pomaže smanjenju upale, što može oslabiti imunološki odgovor - rekao je dr Sin.

Ovaj začin sa blagim, gorkastim ukusom, sa notama senfa, može se posuti u supe, dodatke jelima i pržene krompiriće, a može se pomešati i sa toplim mlekom za pripremu "zlatnog mleka", omiljenog napitka koji greje telo u borbi protiv prehlade.

Agrumi: Vitaminski buster za imunitet

Agrumi su izuzetno bogati vitaminom C, ključnim za podsticanje proizvodnje belih krvnih zrnaca koja se bore protiv infekcija.

- Citrusi su puni antioksidanasa koji podržavaju imunološki sistem, smanjuju upale i pomažu telu da se brže oporavi - objasnio je dr Sin.

Narandže, limuni, limete, grejpfrut, mandarine i klementine su izvor osvežavajuće energije. Agrume je lako uključiti u ishranu, bilo da ih dodate salatama, smutijima ili vodi za dodatni vitamin C, ili ih koristite u pripremi preliva, marinada i peciva.

George Mdivanian / Panthermedia / Profimedia

Citrusi su veoma bogati vitaminima koji jačaju imunitet i sprečavaju pojavu bolesti  

Đumbir: Prirodni borac protiv prehlade i gripe

Đumbir, poznat po svom toplom, začinskom ukusu, zaokružuje ovaj trio prirodnih sastojaka koji se bore protiv gripe i prehlade.

- Đumbir je poznat po sposobnosti da se bori protiv oksidativnog stresa i upala. Osim toga, izuzetno je efikasan u ublažavanju simptoma respiratornih infekcija i prehlada -ističe dr Sin.

Takođe se veruje da đumbir može smiriti upalu grla, smanjiti zagušenje i ublažiti mučninu. Jednostavno ga možete dodati u čajeve ili smutije za ukusan način iskorišćavanja njegovih zdravstvenih prednosti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)