Sezona gripa i prehlada uzima maha, a mnogi ljudi u potrazi za prirodnim rešenjima za očuvanje zdravlja okreću se određenim namirnicama koje mogu poboljšati imunitet. Svi se trudimo da se zaštitimo od bolesti, ali pitanje je koliko uspevamo u tome. Dok je snažan imunološki sistem važan tokom cele godine, tokom hladnih zimskih meseci postaje ključan. Stručnjaci tvrde da dodavanje namirnica bogatih vitaminima, mineralima, antioksidansima i bioaktivnim spojevima može prirodno ojačati imunitet.
Jedno od nedavnih istraživanja, u kojem je učestvovao vodeći stručnjak dr Šem Sin, istakao je tri ključne namirnice koje mogu značajno doprimeti našem zdravlju.
- Kurkuma, đumbir i agrumi se izdvajaju kao prvoklasna superhrana koja je ne samo lako dostupna, već i jednostavna za uključivanje u svakodnevne obroke - ističe dr Sin.
Kurkuma: Snažan saveznik protiv upale
Kurkuma, poznata po živopisnoj zlatnoj boji i zemljanom ukusu, ključna je namirnica u mnogim domaćinstvima koja pazi na zdravlje.
- Popularnost kurkume je zaslužena. Sadrži kurkumin, snažan spoj sa protivupalnim i antioksidativnim svojstvima koji pomaže smanjenju upale, što može oslabiti imunološki odgovor - rekao je dr Sin.
Ovaj začin sa blagim, gorkastim ukusom, sa notama senfa, može se posuti u supe, dodatke jelima i pržene krompiriće, a može se pomešati i sa toplim mlekom za pripremu "zlatnog mleka", omiljenog napitka koji greje telo u borbi protiv prehlade.
Agrumi: Vitaminski buster za imunitet
Agrumi su izuzetno bogati vitaminom C, ključnim za podsticanje proizvodnje belih krvnih zrnaca koja se bore protiv infekcija.
- Citrusi su puni antioksidanasa koji podržavaju imunološki sistem, smanjuju upale i pomažu telu da se brže oporavi - objasnio je dr Sin.
Narandže, limuni, limete, grejpfrut, mandarine i klementine su izvor osvežavajuće energije. Agrume je lako uključiti u ishranu, bilo da ih dodate salatama, smutijima ili vodi za dodatni vitamin C, ili ih koristite u pripremi preliva, marinada i peciva.
Đumbir: Prirodni borac protiv prehlade i gripe
Đumbir, poznat po svom toplom, začinskom ukusu, zaokružuje ovaj trio prirodnih sastojaka koji se bore protiv gripe i prehlade.
- Đumbir je poznat po sposobnosti da se bori protiv oksidativnog stresa i upala. Osim toga, izuzetno je efikasan u ublažavanju simptoma respiratornih infekcija i prehlada -ističe dr Sin.
Takođe se veruje da đumbir može smiriti upalu grla, smanjiti zagušenje i ublažiti mučninu. Jednostavno ga možete dodati u čajeve ili smutije za ukusan način iskorišćavanja njegovih zdravstvenih prednosti.
Komentari (0)