Prirodni lekovi

Iskoristite RUZMARIN da ojačate KOSU i sprečite OPADANJE vlasi!

Ispiranje kose ovim čajem ne samo što se stimuliše rast kose, već aktivni sastojci sa antiseptičnim dejstvom doprinose otklanjanju peruti

14.07.2022 22:00

Iskoristite RUZMARIN da ojačate KOSU i sprečite OPADANJE vlasi!
Foto: Shutterstock

Ruzmarin je biljka koja se vekovima koristi za oporavak kose. Bogat je izvor hranljivih sastojaka koji su blagotvorni za negu kože glave i ojačava vlasi. Može da se koristi u vidu čaja za ispiranje ili kao losion. I jedno i drugo sredstvo pojačavaju snagu kose koja postaje bujna i sjajna.

Osim toga, ruzmarin se koristi protiv reumatskih obolenja, za snižavanje krvnog pritiska dok se etarsko ulje ruzmarina koristi za inhalaciju.

Srećna republika donosi 2 recepta kako da napravite najefikasnije potpuno prirodno sredstvo od ruzmarina za jačanje kose.

shutterstock.com

Za bujnu, sjajnu i zdravu kosu koristite čaj od ruzmarina za ispiranje posle svakog pranja kose

Afroditin cvet

Ruzmarin (lat. Rosmarinus officinalis) je višegodišnji zimzeleni žbun. Prevedeno sa latinskog ime biljke znači „morska rosa“, dok su ga u antičkoj Grčkoj zvali Afroditin cvet i verovalo se da podstiče učenje pa su vence od grančica ruzmarina nosili studenti i intelektualci.

Ruzmarin ima mirisne tamno zelene listiće u vidu iglica i svetlo plave cvetiće koji mirišu na kamfor, dok je ukus ljutkast po malo gorak i veoma aromatičan pa se dosta koristi kao začin u kulinarstvu. Iskustva tradicionalne narodne medicine potvrdila su i savremena istraživanja pa je ruzmarin provereno sredstvo za jačanje kose. Ruzmarin sadrži ursolnu kiselinu koja stimuliše cirkulaciju skalpa, koren dlake dobija više kiseonika i nutrijenata, a rezultat je zdrav i brži rast kose.

Prilikom kuvanja biljka ispušta dragocene nutrijente pa se za kosu najčešće koristi čaj. Ispiranje kose ovim čajem ne samo što se stimuliše rast kose već aktivni sastojci sa antiseptičnim dejstvom doprinose otklanjanju peruti. Primenjen na oštećenu i inficiranu kožu ubrzava zarastanje i oporavak od infekcija.

Osim čaja primenjuje se i losion a mi vam donosimo recepte i za oba ova potpuno prirodna sredstva koja će učiniti vašu kosu jakom, sjajnom i bujnom.

Pixabay.com

Za čaj je dovoljno 2 kašiče svežeh ili 1 kašika sušenih iglica od ruzmarina

Čaj od ruzmarina

Sastojci:

  • 2 supene kašike svežih ili kašika sušenih iglica ruzmartina
  •  ½ l vode
  • Po želji u čaj možete dodati i još neko bilje kao što je lavanda koja  balansira proizvodnju ulja na skalpu. Ukoliko imate ekstra suvu i krtu dlaku koja je sklona pucanju u čaj dodajte kašiku bademovog ili  arganovog ulja za kosu koji će vam pomoći da rešite ovaj problem.

Priprema: 

U proključalu vodu  koja vri sipajte ruzmarin, smanjte temperaturu na minimum, poklopite posudu i ostavite ga da se krčka još dva do tri minuta. Čaj sklonite sa ringle ostavite ga da se potpuno ohladi. Tek tada se procedi a čaj se koristi za poslednje ispiranje nakon pranja kose. Kad dobro natopite koren kose, masirajte kožu glave kružnim pokretima nekoliko minuta i ostavite da deluje 20 minuta. Nakon toga isperite kosu običnom mlakom vodom, a možete i da je ostavite bez ispiranja. Čaj od ruzmarina za rast kose možete koristiti nakon svakog pranja kose.

pexels.com

Za losion uz ruzmarin se koristi i jabukovo sirće koje je takođe zdravo za kosu

Losion od ruzmarina

Sastojci:

  • izdašna šaka iglica od ruzmarina
  • jabukovo sirće dovoljno da prekrije iglice

Priprema:

Sipajte ruzmarin u flašu ili teglicu i sve prelijte jabukovim sirćetom da ogrezne. Dobro zatvorite i ostavite na hladno i tamno mesto na 14 dana. Prije nanošenja mora se razrediti vodom tako što se 1/4 šoljice za čaj napuni vodom a ostatak losionom sve se izmeša i nanese na kosu kao završno ispiranje svaki put kad perete kosu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)