Kosa

REŠITE SE SEBOREJE: Napravite ruske meleme za zdravu kožu glave

Perut i svrab poglavine, praćeni masnom kosom, najčešće pogađaju tinejdžere, ali se mogu javiti u bilo kom životnom periodu.

22.03.2022 11:00

REŠITE SE SEBOREJE: Napravite ruske meleme za zdravu kožu glave
pexels.com

Iako seboreju uglavnom vezujemo za adolescente, ona može pogoditi bilo koga, a statistika kaže da ovo dermatološko oboljenje pogađa od 2 do 5 odsto odraslih osoba.

Okidač bolesti je promena u funkcionisanju lojnih žlezda, a osim kože skalpa, mogu biti pogođeni i delovi glave i trupa na kojima ima najviše ovih žlezda: čelo, brada, nazolabijalni region, područje iza ušiju, prednji deo grudnog koša i lopatice.

Kod seboreje se menja količina i sastav sebuma, što smanjuje zaštitnu funkciju kože i lojnih žlezda i stvara pogodnu sredinu za razvoj gljivica i bakterija. Prvi simptom seboreje je perutanje kože, praćeno svrabom, a ovaj proces može uticati na kožu glave, granice rasta trepavica, obrva, brade i brkova.

Postoje masna, suva i mešovita seboreja. Kod masne seboreje pojačano je lučenje sebuma, javljaju se proširene pore, a koža na licu postaje sjajna ili izgleda kao kora pomorandže. Kosa je masna i izgleda prljavo uprkos čestom pranju, pojavljuju se velike lepljive ljuspice, koža glave počinje veoma da svrbi, a kosa pojačano opada. Suvu seboreju karakteriše smanjeno lučenje sebuma, koža postaje suva i zategnuta, a u kasnijim stadijumima mogu da se jave i pukotine i rane. Perut je sitna, kosa je suva, istanjuje se, puca i počinje da opada, pa može doći do rane ćelavosti. Mešovita seboreja ima znake suve i masne seboreje na istim delovima kože.

 

 

Za efikasan tretman bolesti neophodna je pravilna dijagnoza, a da biste se efikasno nosili s njom, morate utvrditi uzrok. Zato je prvi korak u tretmanu seboreje odlazak kod dermatologa. Imajte u vidu da je ovo jedna od retkih bolesti za čije lečenje i lekari često savetuju primenu narodnih lekova i prirodnih preparata.

Narodne metode zahtevaju strpljenje i upornost, ali možete biti sigurni da neće biti štetne po vaše zdravlje.

Da biste uspešno lečili seboreju, ali i prevenirali njenu pojavu, potrebno je da ojačate imuni sistem, pravilno i uravnoteženo se hranite, pridržavate se pravila lične higijene i provodite više vremena u šetnji, na svežem vazduhu i suncu. Koristite neutralna i proverena sredstva i preparate za higijenu i negu kože i ne preterujte s proizvodima za stilizovanje, farbanje i uvijanje kose.

Ruski narodni lekovi za masnu seboreju

* Rastvor od korena čička

Ovaj rastvor eliminiše upale i čisti pore. Dve kašike usitnjenog sušenog korena čička prelijte čašom vode i kuvajte 15 minuta. Ohladite i procedite. Svaki drugi dan rastvor utrljajte u kožu glave zahvaćenu seborejom. Ostavite da se prirodno osuši i nemojte ispirati. Lečenje treba da traje najmanje dve nedelje.

pexels.com

Pravilna nega uz prirodne sastojke

* Tinktura od aloje

Ovo je prirodno sredstvo za ublažavanje upale izazvane seborejom koje normalizuje lučenje sebuma. Tinktura se priprema od pet delova sveže isceđenog gela iz starijih listova biljke aloje vere i jednog dela čistog alkohola. Pomešajte oba sastojka u staklenoj posudi i ostavite da odstoji dve nedelje u frižideru, pa procedite i utrljavajte u poglavinu svakog drugog dana tokom tri meseca.

* Masaža morskom solju

Mrska so povećava cirkulaciju krvi, suši i čisti kožu. Nakon svakog pranja šamponom lagano utrljajte tri kašike sitne morske soli u kožu glave, ostavite da deluje najviše pola sata, a zatim isperite bez upotrebe šampona. Posle procedure na krajeve kose možete naneti malo balzama. Alternativno, da ne biste povredili kožu zrncima soli, možete naneti rastvor iste količine soli i 100 ml vode.

Regenerativni tretmani za suvu seboreju

* Žumance i maslinovo ulje

Pomešajte kašiku meda, tri kašike maslinovog ulja i žumance. Nanesite na kožu glave i kosu i umotajte plastičnom folijom. Posle pola sata operite šamponom i isperite kosu mineralnom vodom.

unsplash.com

Koristite sastojke iz kuhinje

* Kamilica i med

Dve kašike cveta kamilice prelijte litrom ključale vode i ostavite da odstoji 20 minuta. U polovini čaja razmutite dve kašike meda i isperite glavu nakon pranja. Drugom polovinom nakon pola sata isperite med sa kose.

* Ricinusovo ulje i koren peršuna

Sitno iseckajte koren peršuna i pomešajte sa 250 ml ricinusovog ulja. Ostavite da odstoji dve nedelje na svetlom mestu, pa procedite. Utrljavajte ulje u koren glave svakog drugog dana tokom dve nedelje. Napravite pauzu od mesec dana, pa ponovite tretman.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)