Prirodni lekovi

NAPUNITE BATERIJE: Evo kako da pobedite prolećni umor

Iako se, uprkos lepom vremenu i buđenju prirode, mnogi od nas osećaju loše, iznenadićete se koliko je jednostavno osloboditi se prolećne letargije.

15.04.2022 09:00

NAPUNITE BATERIJE: Evo kako da pobedite prolećni umor
shutterstock.com

Proleće je, bez sumnje, najlepše godišnje doba. Blago sunce, prvi topli dani i priroda koja se budi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Sve bi to trebalo da nas ispuni pozitivnom energijom, ali se u praksi mnogima dešava suprotno - osećaju se umorno, pospano ili čak depresivno.

Osim toga, temperatura vazduha na proleće može da varira i do 20 stepeni, što mnogi teško podnose.

Lekari tvrde da je promenljivo raspoloženje u proleće sasvim razumljivo jer promena atmosferskog pritiska i temperature, kao i povećanje trajanja dnevne svetlosti, izaziva disbalans biološkog sata. Zbog slabog imunološkog odgovora, u proleće postoji maksimum inflamatornih i alergijskih reakcija.

Ako i vi osećate prolećni umor usled naglih promena vremena, Ruski lekar otkriva načine da se oslobodite ovih tegoba na potpuno prirodan način i uživate u proleću.

Pomozite telu da se prilagodi

Pokušajte da odete u krevet pola sata ranije nego obično i budite dosledni u tome. Ujutru ćete se lakše probuditi zbog dodatnog sna, a to će pomoći da se unutrašnji bioritam povrati. Pokušajte da izbegavate jednoličan i monoton rad više od sat i po uzastopno. Telu je potrebna promena i podsticaj. Prema tome, vaš dnevni raspored treba da uključuje ne samo kućne poslove i rad za računarom već i druge aktivnosti: fizičke vežbe, šetnju i bavljenje kreativnim hobijima.

Pixabay.com

Najbolji detoks je uz sveže napitke

Detoksikacija

Cele zime jedemo jaku i masnu hranu, pa je razumljivo zašto je telu na proleće potrebno čišćenje od toksina. Danas postoji mnogo različitih varijanti detoksikacije - dokazanih i onih koje donose više štete nego koristi. Ne preporučuje se da sami eksperimentišete, već da se držite prirodnih namirnica, koje provereno i uspešno čiste organizam. Ovde spadaju: citrusno voće, zeleno povrće, aloja vera, heljda, mladi ječam, morske alge, kopriva i čaj od listova breze. Ako vam je sve ovo komplikovano, jednostavno se detoksikujte limunom. Svakog jutra kada se probudite, popijte 200 mililitara tople vode u koju ste iscedili sok limuna. Nakon pola sata možete da popijete kafu i doručkujete.

Dovoljno tečnosti

Dehidracija je jedan od glavnih uzroka umora, a nijedan detoks režim neće uspeti ako istovremeno ne unosite dovoljno tečnosti. Preporučljivo je da pijete od dva do tri litra vode i biljnih čajeva dnevno. Tačnije, na svakih 15 kilograma telesne težine telo treba da dobije 500 mililitara vode dnevno. Ako se bavite sportom, ovu dozu treba povećati. Indikator dovoljne količine vode u telu je boja urina - s dovoljnom količinom je svetla, s nedostatkom potamni. Izbegavajte zaslađena pića, alkohol i kofein. Naravno, šolja kafe ujutro i čaša vina uz večeru je u redu, ali sve više od toga će pogoršati stanje kod prolećnog umora.

Zdrava hrana

Telo možete obnoviti ne samo detoksikacijom već i odgovarajućom ishranom, koja bi na proleće trebalo da bude lagana i bogata vitaminima i mineralima. Preporučuje se da se bazira na sezonskom povrću, mahunarkama, integralnim žitaricama, orašastim plodovima, semenkama, kvalitetnim biljnim uljima i nemasnim kiselo-mlečnim proizvodima.

 

 

Boravak na svežem vazduhu

U zimskom periodu ne obezbeđujemo telu dovoljno sunčeve svetlosti i vitamina D, koji je neophodan za normalno funkcionisanje imunog sistema. Zato ne čudi da posle zime imuni sistem slabi i postaje lak plen za bakterije i viruse. Obogatite ishranu vitaminom D kroz jaja, pokušajte da budete napolju što je češće moguće i uživajte u prolećnom suncu.

Fizička aktivnost

Ako se osećate kao da nemate snage da ustanete iz kreveta, teško da ćete imati volje da vežbate. Međutim, bilo bi dobro da se naterate da budete aktivni jer fizička aktivnost podstiče cirkulaciju krvi, pomaže u eliminisanju štetnih materija iz organizma i oslobađa od stresa, anksioznosti i lošeg raspoloženja. Uopšte nije neophodno da odlazite u fitnes centar. Ne morate čak ni da trčite. Vožnja bicikla, energična šetnja ili baštovanstvo su takođe odlične aktivnosti koje će vam brzo pomoći da savladate prolećni umor.

Kontrastno tuširanje

Poznata je činjenica da toplo-hladni tuš jača imuni sistem, eliminiše umor i poboljšava raspoloženje. Veoma je važno da počnete postepeno, inače ćete postići suprotan efekat. Tuširajte se pola minuta toplom vodom, pa 15 sekundi hladnom i ponovite ovaj postupak nekoliko puta. Kasnije možete povećavati vreme provedeno pod hladnim tušem.

 

 

Probiotici

Lekari promenu crevne mikroflore usled neravnoteže imunog sistema nakon zimskog perioda nazivaju prolećna disbakterioza. Otpornost organizma je niska, a to značajno povećava potrebu za aktivnim supstancama - vitaminima, elementima u tragovima, antioksidansima, ali i probioticima. Ako svako veče pre spavanja popijete čašu kefira, probiotici iz njega će se uspešno izboriti s prolećnim umorom.

Oprez za hronične bolesnike

- Pri naglim promenama vremena pogoršanje je moguće kod svih pacijenata s hroničnim bolestima - kardiovaskularnim, plućnim, kao što je astma, neurološkim, psihijatrijskim i reumatskim. Zbog toga bi hronični bolesnici u aktuelnom periodu trebalo da budu posebno pažljivi prema zdravlju, prate krvni pritisak i redovno uzimaju terapiju na način koji je propisan. Ako dođe do promena u zdravstvenom stanju, potrebno je da smanjite fizičku aktivnost i obratite se lekaru, koji će vam prilagoditi terapiju. Ako nema kontraindikacija, preporučuje se da pijete vitamine, posebno iz grupe adaptogena, kao što su vitamini C, E i D. Takođe, savetujem da uzimate dodatne doze melatonina tokom naglih promena vremena. Ovaj hormon, koji se prirodno proizvodi u telu, kontroliše biološki ritam, pa će njegov dodatni unos pomoći da lakše podnesete nagle klimatske promene - kaže dr Sergej Jakovljev.

Pixabay.com

Redovno kontrolišite krvni pritisak

Šta ako suplementi ne deluju

Ako ste po preporuci lekara ili farmaceuta počeli da pijete kompleks vitamina i minerala za eliminisanje prolećnog umora i čini vam se da uopšte ne deluje, znajte da neke namirnice i proizvodi koje svakodnevno unosimo mogu značajno da ometaju apsorpciju hranljivih sastojaka. Na primer, kalcijum će se slabo apsorbovati ako preterujete sa solju, ali i kafom. Kofein takođe smanjuje apsorpciju gvožđa, kalijuma, cinka i kalcijuma u telu. Alkohol ispira vitamine A i B, kao i cink, kalijum i magnezijum iz tela. Antibiotici su pogubni za sve vitamine B grupe, a nikotin za vitamine A, C, E i selen.

VIDEO BONUS:

 

 

 

Komentari (0)