Za zdravlje i lepotu

TIK-TOK TREND SA KOJIM SE STRUČNJACI SLAŽU: Jednostavan trik za gubljenje kilograma

Društvene mreže, i generalno internet, su prepune raznih saveta i trikova, među kojima ima i mnogo onih za mršavljenje.

07.11.2021 11:26

TIK-TOK TREND SA KOJIM SE STRUČNJACI SLAŽU: Jednostavan trik za gubljenje kilograma
pexels.com

Međutim, većina saveta koje ćete dobiti onlajn često su neefikasni i ponekad čak i opasni, posebno ako ih daje neko ko se prethodno nije posavetovao sa lekarom.

Ipak, jedan od popularnih trendova na Tik-toku naišao je na odobravanje brojnih stručnjaka. Reč je o konzumiranju vode sa čia semenom, koja je stekla popularnost na društvenim mrežama jer efikasno smanjuje apetit i pomaže gubljenje suvišnih kilograma.

Priprema ovog napitka podrazumeva mešanje dve kašike čija semena u velikoj čaši vode, posle čega bi trebalo da je ostavite da odstoji nekoliko minuta. Seme će da nabubri i postane mekano, a u manjim količinama vode postaje gnjecavije.

U brojni viralnim video snimcima se tvrdi da napitak stvara osećaj sitosti, što značajno smanjuje glad jer se seme širi u stomaku i formira gel.

 

Preporučuje se da se pije pola sata pre obroka da bi se sprečilo prejedanje.

Osim što pomaže da se oslobodite viška kilograma, stručnjaci kažu da ovaj trend ima i brojne druge blagodeti po organizam i zdravlje. Prepune su vitaminima, ali i mastima i proteinima, materijama koje pomažu da se osećamo zadovoljnije i sprečavaju prejedanje. Bogate su vlaknima, oko 10 g u dve kašike, što je ujedno i preporučena dnevna doza za čoveka. 

Korišćenje čija semena je povezano sa značajnim smanjenjem rizika za obolevanje od raka, dijabetesa tipa 2, moždanog udara i bolesti srca.

Dokazi

Dakle, postoji mnogo dokaza da konzumiranje čija semena ima pozitivno dejstvo na zdravlje, ali nema onih koje pokazuju da seme direktno dovodi do gubitka kilograma, bez obzira na to da li se piju u vodi ili ne.

Jedna studija sa 90 gojaznih ljudi je pokazala da nema efekta ako se uzima 50g čija semena svaki dan tokom 12 nedelja, piše Healthline.

Sa druge strane, šestomesečno istraživanje kod gojaznih sa dijabetesom tipa 2, na dijeti sa reduciranim kalorijama pokazalo je da svakodnevna konzumacija čija semena dovodi do većeg gubitka kilograma nego grupa koja je konzumirala placebo.

Time se dolazi do zaključka da seme samo po sebi ne topi višak kilograma, ali svakako neće sabotirati druge procese koje sprovodite da biste smršali. 

Zapravo,radi se o deliću slagalice koji može da vam pomogne da pogodite metu kao što je unos proteina i vlakana.

Lekari jedino upozoravaju da se ne pije previše vode sa čija semenom jer se tako unose nepotrebne kalorije, a može i da izazove stomačne probleme, piše Sun.

 

Čija seme može da se koristi i kao začin preko kaše za doručak ili u jogurtu, u salatama ili da se peku u hlebu ili kolačima.

Kako izgubiti višak kilograma?

Postoji na stotine viralnih saveta i dijeta u trendu koje tvrde da vode do gubitka kilograma. Ipak, sve se na kraju svodi na nekoliko istih jednostavnih pravila:

  • Ne preskači prvi obrok
  • Jedi kuvane obroke
  • Jedi voće i povrće
  • Budi aktivan
  • Pij dovoljno vode
  • Jedi hranu sa vlaknima
  • Čitaj deklaraciju na hrani koju jedeš
  • Koristi manji tanjir
  • Ne zabranjuj sebi hranu
  • Ne kupuj brzu hranu i grickalice
  • Smanji unos alkohola
  • Pravi plan obroka

Komentari (0)