Prirodni lekovi

STARENJEM KOSTI POSTAJU KRHKE, A MIŠIĆNA MASA OPADA: Ove 4 namirnice mogu pomoći telu da ostane mlado! (FOTO)

Hrana koja ide u prilog u borbi protiv starenja.

27.03.2024 15:50

STARENJEM KOSTI POSTAJU KRHKE, A MIŠIĆNA MASA OPADA: Ove 4 namirnice mogu pomoći telu da ostane mlado! (FOTO)
shutterstock.com

Starenje je prirodni proces koji donosi sa sobom razne promene u organizmu, a jedna od ključnih manifestacija tog procesa je gubitak mišićne mase i krhkost. Međutim, nedavna istraživanja ukazuju na to da određene namirnice i napici bogati određenim prirodnim jedinjenjima mogu da uspore taj proces i da održe telo zdravim i snažnim.

 

 

Trigonelin - ključni sastojak 

Jedno od ključnih otkrića dolazi iz studije sprovedene na Nacionalnom univerzitetu Singapura i istraživačkom centru Nestlé u Švajcarskoj, a tiče se jedinjenja trigonelina. Istraživači tvrde da bi trigonelin mogao usporiti propadanje mišića koje je karakteristično za starenje organizma. Nivo trigonelina je primećen kao niži kod starijih osoba sa sarkopenijom, odnosno stanjem koje je karakterisano gubitkom mišićne mase i snage.

Trigonelin u ishrani

Istraživači ističu da sarkopenija predstavlja kompleksnu bolest, te da ishrana nije dovoljna da je potpuno reši. Ipak, trigonelin može biti važan deo tog procesa. Namirnice bogate trigonelinom uključuju kafu, grašak, ovas i semenke korijandera, a nedavna istraživanja su takođe povezala semenke korijandera sa smanjenjem nivoa šećera u krvi, sniženjem krvnog pritiska i gubitkom telesne težine.

Shutterstock

Kafa je idealna namirnica protiv starenja

Trigonelin kao novi NAD+ 

Jedan od važnih faktora u procesu gubitka mišića povezanog sa starenjem je smanjenje nivoa nikotinamid adenin dinukleotida, poznatog kao NAD+, koji igra ključnu ulogu u hemijskim reakcijama u našim ćelijama koje generišu energiju i održavaju nas živim. Međutim, istraživanja su pokazala da je trigonelin sposoban da poveća nivoe NAD+ što može smanjiti propadanje mišića tokom vremena.

Kako ova istraživanja još uvek nisu dovoljno potvrdila benefite trigonelina, potrebna su dalja istraživanja kako bi se utvrdilo da li suplementacija trigonelinom može usporiti ili čak preokrenuti proces starenja mišića, a o tome piše i San.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)