Prirodni lekovi

SEZONA KRPELJA KREĆE RANIJE NEGO IKADA: Njihov ujed može biti opasan, a ukoliko primetite ove simptome odmah potražite pomoć lekara! (FOTO)!

Ovi paraziti su se već pojavili zbog toplog vremena krajem zime.

09.03.2024 14:50

SEZONA KRPELJA KREĆE RANIJE NEGO IKADA: Njihov ujed može biti opasan, a ukoliko primetite ove simptome odmah potražite pomoć lekara! (FOTO)!
Shutterstock

Stručnjaci upozoravaju da se ove godine krpelji pojavljuju ranije nego inače, a razlog za to leži u neuobičajeno toplom vremenu za kraj zime. Krpelji su obično najaktivniji od aprila do septembra, ali lekari već sada upozoravaju da ih ima u većem broju i da je neophodno obratiti pažnju ukoliko boravite na nepokošenim travnatim površinama. 

Krpelji se aktiviraju kada temperatura dostigne 4 stepena Celzijusa, pa je važno da se edukujete o preventivnim merama kako biste izbegli njihov ugriz i zaštitili zdravlje.

Pixabay, Wikipedia/André Karwath aka Aka

Sezona krpelja je uveliko počela

Rizik od Lajmske bolesti

Lajmska bolest je bakterijska infekcija koja se prenosi ubodom zaraženog krpelja i sve je češća u svetu. Uzroci povećane pojave ove bolesti mogu se pripisati kraćim zimama, koje krpeljima omogućavaju duži period aktivnosti, kao i promenama u populaciji jelena koji su primarni domaćini krpelja. 

Prevencija i zaštita

Doktor Džejms Mekdonald ističe da je potreban samo jedan ujed zaraženog krpelja da bi se osoba ozbiljno razbolela i zato preporučuje praktikovanje jednostavnih preventivnih mera kako bi se izbegli ugrizi i zaštitilo zdravlje. Važno je napomenuti da uklanjanje krpelja u roku od 24 sata može značajno smanjiti rizik od infekcije. S obzirom na ranu pojavu krpelja ove godine, važno je da javnost bude svesna opasnosti od lajmske bolesti i da se preduzmu odgovarajuće mere predostrožnosti prilikom boravka u prirodi. 

Uklanjanje krpelja

Kada primetite da vas je krpelj ujeo, važno je da ga što pre uklonite. To možete uraditi pincetom ili posebnim alatom za uklanjanje krpelja. Bitno je da uhvatite krpelja što bliže koži i lagano ga izvučete, vodeći računa da ne ostavite njegove delove u koži.

Pixabay.com

Vodite računa prilikom samostalnog vađenja krpelja

Čišćenje i dezinfekcija

Nakon uklanjanja krpelja, neophodno je očistiti mesto ujeda sapunom i vodom, a zatim dezinfikovati alkoholom.

Pratite simptome

Važno je da nakon ujeda krpelja pažljivo pratite zdravstveno stanje. U slučaju pojave crvenila, otoka, groznice ili bilo kakvih drugih neobičnih simptoma, trebalo bi da potražite medicinsku pomoć.

Prevencija ujeda krpelja

Kako biste smanjili rizik od ujeda krpelja, preporučuje se nošenje odeće svetlih boja, dugačkih rukava i nogavica prilikom boravka u prirodi, korišćenje sprejeva protiv krpelja, redovno pregledanje tela nakon boravka u prirodi i izbegavanje visoke trave i šikara.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)