Prirodni lekovi

OVAJ NAPITAK JE SPAS ZA BOLOVE U GRLU: Pravi se od samo 3 sastojka (RECEPT)

Spas u sezoni respiratornih infekcija

20.01.2024 15:00

OVAJ NAPITAK JE SPAS ZA BOLOVE U GRLU: Pravi se od samo 3 sastojka (RECEPT)
shutterstock.com

Respiratorna oboljenja, sa simptomima poput bola u grlu, začepljenosti nosa i pritiskom u ušima često su neizbežna tokom hladnijih meseci. Kod odraslih osoba prehlada se javlja u proseku tri puta godišnje, a najranjiviji smo upravo tokom zime kada više vremena provodimo u zatvorenom prostoru. Kad se telo bori protiv virusa, česti su simptomi kao što su bol u grlu praćen glavoboljom, drhtavicom ili osećajem malaksalosti. Srećom, postoji prirodni napitak koji može da bude od pomoći u ublažavanju bolova i grebuckanja u grlu.

Nutricionistkinja Meti Harington podelila je svoj recept za napitak za koji tvrdi da pomaže u ovim situacijama. Pravi se veoma jednostavno od tri sastojka – karanfilića, cimeta i đumbira.

Shutterstock

Prehlada je često praćena bolovima u grlu

 

Stavite 200 mililitara vode da provri.

Isecite koren đumbira veličine palca, dodajte štapić cimeta i četiri do šest cvetova karanfilića. Kad voda provri, prelijte je preko ovih sastojaka i ostavite da odstoji 10 minuta. Potom procedite i popijte dok je još toplo.

Meti ističe da je karanfilić izvanredan prirodni imunostimulator i ima snažno antivirusno dejstvo.

Njen recept je naišao na pozitivne reakcije pratilaca na društvenoj mreži TikTok. Mnogi su podelili svoja iskustva sa ovim napitkom i istakli da im je zaista pomogao da ublaže bolove u grlu.

- Upravo sam napravila ovaj napitak, dodala malo kurkume u prahu i malo meda. Ne samo da je divnog ukusa, već me i grlo manje boli.

- Imao sam bolove u grlu i napravio ovaj napitak. Sad me grlo više ne boli.

- Dva dana zaredom probao sam da ispiram grlo slanom vodom, ali mi to nije mnogo pomoglo. Nadam se da će mi ovaj čaj pomoći – bili su samo neki od komentara ispod objave.

Pixabay.com

Karanfilić se najčešće dodaje u kuvano vino ili kolače, ali je efikasan i za ublažavanje bolova u grlu

 

Prema sajtu Netmeds, karanfilić sadrži eugenol koji je efikasan protiv bakterija, gljivica i virusa. Pored toga, ovaj začin koji se često stavlja u kolače i kuvano vino doprinosi pročišćavanju krvi i povećava otpornost organizma na bolesti.

Kako prenosi britanski Miror, nutricionistkinja Kavita Devgan ističe da je mešavina karanfilića i meda jedan od najefikasnijih prirodnih lekova za simptome prehlade.

- Med može da pomogne u ublažavanju upale grla. Karanfilić kao jedan od osnovnih sastojaka u indijskoj kuhinji pun je moćnih antibakterijskih, antivirusnih i protuupalnih jedinjenja. Kombinacija karanfilića i meda je odlična za zimske bolesti poput kašlja i prehlade – kaže Devgan.

Ukoliko se suočavate sa respiratornim oboljenjem, preporuka je da se što više odmarate i da unosite dovoljno tečnosti. Jedan od napitaka koji može da bude dobar saveznik u ublažavanju bolova u grlu može da bude i kombinacija karanfilića, cimeta i đumbira. Ipak, ukoliko ste u drugom stanju, imate neko hronično oboljenje ili pijete terapiju za razređivanje krvi ili regulisanje krvnog pritiska, pre upotrebe ovog napitka obavezno se konsultujte sa lekarom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)